От х:

Днес в x:

Пътят в Книжовник в безизходица, карат се кой да плати ремонта

Разбитият път бе повод за протест на местните жители миналия ден

Среща без резултат за тежкото състояние на пътя в хасковското село Книжовник се проведе вчера по инициатива на областния управител Ирена Узунова, съобщиха от администрацията. На срещата изход от ситуацията не е бил открит.

В разговора при губернатора са участвали шефът на Пътното Живко Боговски, заместник кметът на община Хасково Недялка Станева, секретарят на общината Атанас Димитров, представител на кмет на Книжовник – Христо Кирчев.

Отсечката е част от републиканския път III-5074. Конфликтно обаче се оказва решението за чия сметка трябва да бъде възстановена пътната настилка след полагането на канализацията по улицата. Според заместник-кмета Станева фирмата изпълнител „Марчела 90“ не е извършила качествено работата и това не позволява община Хасково да приеме обекта. Проблемът стои от 2009-та година. Изпратена е нотариална покана до фирмата-изпълнител да приведе пътя в състояние от преди началото на строителните работи и общината очаква отговор.

Директорът на Пътното Живко Боговски пък е категоричен, че законът не му позволява да възлага дейности по поддържането на пътя докато Община Хасково не завърши обекта „Канализация на с. Книжовник“ и не издаде разрешение за ползване. Едва след тази процедура ОПУ ще влезе в задълженията си по поддръжка на пътния участък.

На срещата бе обсъдена възможността Община Хасково да завърши и въведе в експлоатация обекта, след което да се търси възстановяване на средства от некоректната фирма. Заместник-кметът Станева бе категорична, че средства в общинския бюджет не са осигурени и този начин на решаване на проблема е невъзможен.

Според областния управител състоянието на пътя е нетърпимо и Община Хасково следва да разгледа всички възможности за приключване на канализацията, за да могат да се инвестират държавни средства в републиканския път. Узунова предложи да се потърси вариант за остойностяване на довършителните работи и търсене на външно целево финансиране, съобщиха още от областната администрация.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини