От х:

Днес в x:

Джамията в "Република" заглъхна

Джамията в "Република" заглъхна

 ---- Original Message ----- From: <noreplay@haskovo.net>

To: <photo@haskovo.net>

Sent: Saturday, June 23, 2012 11:53 PM

Subject: изпратена е новина от сайта

Име: Svetla

Град: Хасково

Тема: Молитвен дом в кв.“Република“

Съдържание:

Привет отново!

Искам да изкажа своята благодарност за бързата реакция. Днес/23.06./ прекарах един спокоен съботен ден, без да ми се налага да слушам музиката на махалата. Нарочно изчаках да мине 23 ч. и тогава започнах да Ви пиша. Исках да разбера ще има ли молитва, казана по високоговорител. Е, нямаше! Дано след Вашата намеса да не ставаме неволни слушатели на веселбите и молитвите на комшиите. Не съм против чуждата религия! Но не може шепа хора да натрапват предпочитанията си на цял град! Дано и полицията да минава по-честичко натам, особено като „надуят“ волумето на мах.

Благодаря още веднъж!

Haskovo.net има навика да проследява как се разрешават проблемите за които е сезирал. В случая научихме за развитието от тези, които ни сигнализираха за проблема - нашите читатели. Нашата справка потвърди-звукът на мюсюлманските молитви в кв. „Република“ вече е намален до толкова, че да не пречи на околните. Не така бе положението през изминалата седмица-пеенето на мюзеина се чуваше не само в република, но и в съседните квартали „Орфей“ Дружба, Ручока, при това в часове, в които това е недопустимо-23 часа и 05.30 сутринта. Това е грубо нарушение на наредбата за опазване на обществения ред в Хасково, показа справка с нормативната база на общината.

Заслугата за светкавичното разрешение на проблема/ден след публикацията в Haskovo.net/ е на областният мюфтия Басри Емин. Информиран от нас за оплакването, Басри Емин незабавно инициирал среща с духовника в „Република“ на име Кадир. Какво са си казали двамата, остава в тайна, но главата на мюсюлманското духовенство в региона гарантира, че проблем вече няма да има.

Интересното е, че мюсюлманската общност показва забележително съобразяване с порядките в християнско Хасково, като умишлено ограничават звукът на молитвите си в централните Ески и Чарши джамии. Живеещите в центъра пък твърдят, че от години не са чували намаз в 23 часа. Инцидентът в „Република“ очевидно е отклонение от правилата.

Haskovo.net благодари за проявената гражданска съвест на своите читатели и за в бъдеще ще продължи да им дава трибуна по наболели проблеми в нашия град.

Г.Христов

Областният мюфтия Басри Емин взе спешни мерки
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини