От х:

Днес в x:

Българските фризьори доказаха в Рим, че са в топ 10 на света

Коафьорите ни, които обраха наградите в Рим

„Браво, страхотно шоу”. Тази похвала изказва Алберто Роси, президент на „Интеркоафюр” Италия,веднага след представянето на спектакъла, сътворен от български фризьори в Рим. Високата оценка е спонтанно изразена пред стилист Катя Трайкова, когато тя слиза от сцената заедно със своите 16 колеги. Нашите майстори на прическата участваха в 21-ия Световен конгрес на международната организация на фризьорите „Интеркоафюр-Мондиал” в Италия. Едно от най-значимите събития в бранша, в което се включват членове на организацията от 56 държави, се проведе от 8 до 13 юни. Представяне на шоу програми, подготвени от членове на "Интеркоафюр" от различни страни, церемонии по награждаване на заслужили професионалисти, както и много технически демонстрации и развлекателни дейности бяха включени в програмата.

„Над 2000 зрители станаха на крака след 20-минутното изпълнение на България”, още се вълнува от невероятното изживяване Катя Трайкова - една от най-известните и търсени наши фризьорки, собственик на салони за красота „Кати Стил” в Пловдив. Според нея това е огромно постижение - родината ни се нарежда на челните места в световното коафьорство. Защото от 56 държави, кандидатирали се да представят свой спектакъл на голямата международна сцена, само 10 са одобрени за участие, след старателно преглеждане на кандидатурите от комисия от експерти.

За Катя Трайкова е постижение не само, че сме сред 10-те, но и фактът, че целият наш екип фризьори действат заедно – като един. 6 месеца преди събитието те се събират от цялата страна всяка неделя в София, за да репетират за големия ден – 11 юни, когато застават на сцената пред най-претенциозната публика – най-добрите коафьори от целия свят.   

Шоуто „The Stars of Bulgaria” („Звездите на България”) е подготвено от хореографа Боряна Сейчанова и балет "Арабеск". В него участват модели на „My agency" и „Визаж", за грима се грижи Вили Боршукова. Фризьорите, участващи в спектакъла, са Иван Ганев, Орлин Валяков, Валентин Цветков, Асен Хинков, Росица Иванова, Йордан Василев, Диди Стоилова, Рени Илиева, Емил Иванов, Ангел Ганев, Жулиета Георгиева, Катя Трайкова, Огнян Филипов, Теодора Колева, Петьо Велев, Валентин Вичев и Марин Хубенов.

Преди да изиграят програмата в престижната зала "Аудиториум делла кончилиационе", ситуирана не къде да е, а в центъра на Ватикана, нашите майстори на ножицата провеждат последна репетиция на тревата в двора на замъка-крепост Сант Анжело. „Сложна си беше хореографията, трябваше да сме хем артисти, хем стилисти”, признава Катя Трайкова. Фризьорите са разделени на 2 групи – първата изсушава косите на моделите – изправени или на букли, втората оформя екстравагантни прически, повдигнати със специално украсени шапчици. Сред  манекените на сцената излиза и дъщерята на Катя Трайкова – Елена, която по нищо не отстъпва на професионалните модели.  Лично пък стилист Капанов, който е президент на "Интеркоафюр" за Източна Европа и на „Интеркоафюр-България” и председател на Националната занаятчийска камара, сътворява прическата на Катя - минути преди самата фризьорката заедно със своите колеги да създаде феерия от красота. Пловдивчанката е изключително признателна на фирма „Л`Ореал България” за това, че е спонсорирала нейното участие на 21-ия конгрес в Рим. 

Освен бурни аплодисменти нашите коафьори спечелиха и три награди – фризьорите Рени Илиева и Иван Ганев се сдобиха с рицарското звание на „Интеркоафюр-Мондиал”, а Ася Цветкова от фирма "Солинген" беше наградена заради приноса си като партньор на „Интеркоафюр-България”.

Списание "Прическа и стил", издавано от Кръстю Капанов, спечели медийната награда Intercoiffure Press Award 2012 за най-престижно фризьорско списание. С приза бяха отличени още „Естетика-Италия”, „Естетика-Гърция” и „Launchpad” (САЩ).

„За реализиране на успешното си участие екипът на „Интеркоафюр-България" получи само единична подкрепа от някои козметични фирми”, с огорчение споделя стилист Капанов. „А това е елитът на фризьорите ни. За да представят страната ни, повечето от участниците отидоха в Рим на собствени разноски”.

Веднага след завръщането от Италия Капанов отправи покана към пловдивския кмет Иван Тотев да повторят шоуто си пред българска публика в Пловдив на 7 юли.

Катя Стайкова

Част от българското шоу

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини