От х:

Днес в x:

Брането на липа започна

Брането на липа започна

Ударно бране на липа стартира ромската общност по улиците на Хасково. Урожаят е добър похвали се мургав събрат, доволно метнал пълен чувал на рамо. „Батето“ набрал цвета от многобройните липови дървета в града и тези в крайните паркове Кенана и Ямача. Имало за по-няколко курса, похвали се той, без обаче да уточнява за къде са курсовете. През миналата година, Haskovo.net попадна на подобна пътуваща трупа билкосъбирачи. Тогава те споделиха, че идват от Карлово, специално за да берат хасковски чай. 

Колко го берат или го събират от земята е друг въпрос. Наш читател ни изпрати снимка, вгорчила сутрешният му....чай. Чевръст „билкар“ замитал пътното платно от нападалия цвят. Първоначално го взел за служител по чистотата. После забелязал че „боклука“ щателно се прибирал в торби. „Това е чаят, който си правим за „здраве“. Едва ли в него има някакви бацили. Просто не вярвам“ пише саркастично в и-мейла си читателят ни представил се като Христо Христов. 

4 пункта в областта изкупуват билки, показва справка в РИОСВ. Нито един няма в Хасково. Контролните органи проверяват най-вече пунктовете и начина на съхранение на билките. Самите пунктове трябва да изискват от тези, които събират, дали имат разрешително за дейността. То се издава от съответната община или горско. 

Едва ли събирачите из Хасково нямат необходимите документи. Просто не вярваме.

Г.Христов

Реколта
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини