От х:

Днес в x:

Отново труп на пътя. Седмокласници напират за митничари. Преглед на регионалния печат

"Два тира се смляха челно, един загина на място"-водещо заглавие в "Новинар Юг". Поради неправилно изпреварване, турски тир "Ман" се е сблъскал челно с друг турски тир "Мерцедес", между селата Горски Извор и Клокотница. Ман-ът е пробвал да изпревари бавнодвижещ се земеделски трактор, който създал опашка от тирове по Е-80.Няколко тира успели да направят маневрата, но последният в колоната се озовал челно срещу идващият от границата "Мерцедес". В опит да избегне фронталния сблъсък, шофьорът на Ман-а завъртял рязко волана и разминал кабините. Само че товарното му ремарке връхлита с цялата тежест върху кабината на другия тир и смазва на място шофьора-45 годишния Исмаил Исмаил от Истанбул. Той умира на място. Водачът на "виновния" тир 34-годишния Юсеин, се отървал с леки наранявания.

Това е 12-тата жертва по пътищата в хасковско от началото на годината.

Темата е развита на цяла страница и в другия регионален ежедневник "Хасковска Марица". Един от акцентите е движението на трактора по международния Е-80. Макар че машината се движела с не-повече от 20-30 км в час според водача и Величко Николов, се оказва, че тя не е нарушила закона, въпреки че е "запушила" международния път. Тракторите могат да карат по първокласните пътища освен при гъста мъгла. В случая Величко е имал обходен маршрут по черен път, но се качил на Е-80 за по-напряко. Машината била от автопарка на "Напоителни системи". тръгнала да пуска поливна вода в Клокотница.

Още теми от ежедневниците. "Новинар": "Седмокласници напират за митничари"-чело. Паралелката митническа и данъчна администрация във ФСГ се оказва една от най-желаните за кандидат гимназистите. Те масово вписвали специалността като първа. Много напирали и за английски в разните му комбинации-с друг език или специалност. До сряда продължава приема в профилираните гимназии след седми клас. Желанията като цяло са разслоени, места има за всички. При 1118 места в гимназиите, издържалите изпита са едва 1267. Тоест за гимназист по място, с изключение на няколко оборотни специалности, където ще има струпване.

Що се отнася до митничарите, сега 7-класниците са абсолютно готови да бъдат такива. Не им е необходимо обучение по честност.

"15 млн. укрити данъци засякоха ревизори". Ревизорите са хасковлии, но засяканите милиони са в 5 други области на страната. Данъчните въртят инспекторите си извън родните им региони. Смисълът е ясен.

"По 6-кубика дърва за домакинство в Баните", прие местният общински съвет.

"Хасково с още едно зелено игрище" на стр. 5-та. Освен футболните терени на изкуствена зелена трева на Кортовете, ще има още едно игрище на зелена настилка. То ще е в комплекса под "Авеню" и ще се ползва срещу 50 лв на час. Отворени за ползване ще бъдат и другите игрища, на които новият наемател ще подмени настилката с най-качествен внос от Белгия, както се изразява управителя на комплекса Любомир Павлов. За там удоволствието ще бъде между 24 и 30 лв на час.

"Адвокатка печели рунд срещу съкратено производство за убийство" на стр. 7. Адвокат Ангелина Христова възропта срещу осъдителната присъда за убийците от Лозен, постигната по съкратената процедура. При нея, обвиняемите се признават за виновни, а съдът е длъжен да наложи наказание под законовия минимум. Пловдивският апелативен съд отмени тази присъда на Хасковският окръжен и върна делото за ново разглеждане. В случая, съкратеното производство е довел до несправедлива присъда, без да се вземе под внимание факта, че извършеното убийство е с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин.

През април миналата година, пияна компания от Лозен нахълтала в къщата на Здравко Тошев, уж за цигари. После обаче започнала да бие. Мъжът издъхнал след 19 счупени ребра, бил душен и с възглавница.

Не е ясно коя присъда ще е справедлива за подобно варварство. Може би само някоя измъкната от Крумовите закони.

"Пенсионери в паника от земетресение, багат на Кенана"-чело на "Хасковска Марица". По наблюдения на вестника, пенсионери в Хасково били стресирани от прогноза за силни трусове на 11, 18 и 19-ти юни в областния град. Затова едни били в мазета, други по-Кенана. Прави се паралел с масовата истерия обхванала Хасково по Великден 2009-та година, заради предсказанията на астролога Емил Лещански. В случая обаче предсазанията са на мастит геолог, професор от БАН, който не заслужава да му цитираме името. Той йезуитски предсказа земетресение, "силничко" макар и не колкото пернишкото от 5.8 по Рихтер. Проблемът със земетресенията не е предсказване на магнитуда, а времето. Гелози и геофизици отдавна са признали, че към настоящия момент не могат да гадаят бъдещето и да правят адекватни предсказания.

"Преглеждат за остеопороза в Димитровград". Прегледите ще са по намалена тарифа. Ще се извършват в петък в конферентната зала на РЗИ в Димитровград.

"Две фирми искат парковете "Ликуша и Лебеда, "Илинден" пак остана", на стр.2. За парк "Ликуша", който се намира по ул. "Стара планина" кандидат е "Злати" ООД, а за "Лебеда" е фирма "Козирог-Д"ООД. Никой не ще парка на "Илинден".

"Драгомир Димитров е новия шеф на зоопарка в Кенана". Драгомир Димитров сменя доскорошния управител Георги Щерев, който напуснал по собствено желание. Първата инициатива на зоотехника по образование, е да потърси нови видове животни-главно пернати, като пауни, фазани и токачки. Бил готов да размени с другите зоопаркове лъвица и 2 понита. Хасковският зоокът е без мечка, след като миналата година наличния мечок бе преместен, тъй като клетката му не отговаряла на стандартите. От хранително отравяне умряло леопардчето, както и няколко маймуни. Така в парка има само 3 маймуни. По думите на Димитров, това е заради дадена от посетителите храна на животните въпреки многобройните табели да не се прави това.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини