От х:

Днес в x:

Стерилитет тормози хасковлии, не си признават

Проблемът със стерилитета бе в центъра на разяснителната кампания

Хасковлията е под същинска угроза от стерилитет, макар обществото да не иска да го признае. Това мнение изразиха гинеколози от града и областта присъствали на семинар в хасковското НТС по репродуктивните проблемите, организиран от фондация „Зачатие” с участието на инвитро капацитета доц. Атанас Щерев. Събитието бе по повод на националния ден на репродуктивното здраве.

Репродуктивни проблеми е мекия израз на стерилитет. В крайната му фаза, изходът е само в инвитро оплождането, което обясняваше присъствието на доц Щерев. От няколко месеца той консултира в МБАЛ хасковлиите с репродуктивни проблеми. Които се множат. Проблемите, не хасковлиите.

Над 7 хиляди души в общината имат репродуктивни проблеми, смятат от „Зачатие”. Ако това е вярно, то първо-това е 8 % от цялото население на община Хасково/около 92 хил души/. По данните на националната статистиката от миналогодишното преброяване, 25.6 % от цялото население са в пенсионна възраст, тоест не са репродуктивно активни. Както и 14.2 % които са в под трудоспособна възраст, тоест деца. Тези които могат да правят деца значи са останалите 60 %, около 55 хиляди души. 7 хиляди с репродуктивни проблеми означава че има 7 хиляди двойки, чието бъдеще е минирано. На фона на цялото население, това е сериозен проблем, който се превръща в социален.

Стерилитетът обаче е чисто медицински проблем и може да се лекува, настояват от „Зачатие”. Те призовават обществото да говори за него, а хората с такива проблеми да не се свиват в черупките си. Под този надслов бе и организираната среща „Подай ръка,” а призивът към хората бе да се доверят на медицината, а не до баячки и шарлатани, към които двойките с репродуктивни проблеми неибежно се обръщат.

Една от илюзиите обгръщащи безплодието бе илюстрирана нагледно в залата на НТС. 90 % от присъстващите кандидати за безплатни консултации и от любопитство, бяха жени. В действителност стерилитета засяга почти поравно и двата пола, като недостатъчните сперматозоиди в семенната течност, напоследък се превръщат в обезпокоителен феномен. Алкохол и особено анаболи, са главните убийци на бъдещите човечета. А манията на хасковлии по фитнеса и съпътстващите го медикаменти, е известна.

Ранното започване на полов живот е другата главна предпоставка. Преждевременния секс и недостатъчните знания за предпазването, води до неизбежни полови инфекции, които са основния причинител на първичния стерилитет. И това, на фона на модния напоследък промискуитет/ многобройни и интимни партньори/. Свързаното със сексуалното предлагане еротично бельо е друг сериозен фактор. Предпочитаните прашки игнорират основното предупреждение на майки и баби към момичетата- „пази си кръста”. Непазенето на яйчниците дава тежки последствия особено в по-зряла възраст. Катастрофален ефект върху репродуктивните способности на дамите има свръх-теглото. Не говорим за пълнички или „пухкави” жени, а за такива с много наднормена маса. Най-прекият път към първичния стерилитет пък си остава онова издевателство върху фертилността, наречено аборт. И накрая наркотиците, солидарно употребявани от двата пола.

Данните изнесени от Зачатие, обаче следва да се приемат с едно наум.  Ако посочените  за Хасково 7 хиляди с репродуктивни проблеми са коректни, то това трябва да са само и единствено жени. Просто защото в хасковска област няма действащ Андролог/специалист по мъжка полова система/, а гинеколозите все още не преглеждат мъже. Тъй като и мъжете са не по-малко засягани от първичния стерилитет, излиза, че реалната цифра трябва да е много по-голяма.

„Проблема е медицински, но и в най-леката си форма се превръща в тежък психологически товар”, предупреждават известни хасковски гинеколози, чийто практики обхващат половината град. По обясними причини не пожелаха да бъдат цитирани. Дори неосъществяване на едно планирано зачатие може да затормози до степен на разпад една двойка, твърдят те.

Според „Зачатие” обаче незначително малко от хасковлииките се нуждаят от оплождане „ин витро”. Подозренията обаче са, че повечето въобще не се пробват, първо защото е скъпо и второ-резултатите не са гарантирани. Държавата поема до три опита, после става платено, при това много платено. Според най-големия капацитет в тази сфера в България, доц. Щерев, най-голям успех в инвитрото имат жените от 20 до 30 години, при които изкуственото оплождане дава 48 % успех. Тези над 35 които са най-тежко засягани от стерилитета, дори и с инвитрото имат 4-5% шанс, което в техните очи си е същото като „божата работа” при обичайното зачатие. Жените до 30 пък и без това най-лесно забременяват и износват плода си и затова, вместо да пръскат купища пари и се подлагат под „светлината на прожекторите”, предпочитат тихом мълком да пробват по старомодния начин, плюс малко свръх естествена помощ от гледачки, баячки и прочие. Това рядко дава резултати, а двойките губят ценни години с най-голям шанс да реализират мечтата си.

Г.Христов

Доцент Щерев/крайният в ляво/ е най-големия капацитет в ин витрото
Жените бяха тотално мнозинство сред присъстващите
За все повече хасковлии, тази гледка става блян
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини