От х:

Днес в x:

Площадки за змии и деца в Орфей

Тревата нахлува на детската площадка пред блок 15

Обрасли с треви междублокови пространства в Орфей са потенциални змиярници и то в близост до детски площадки, сигнализираха разтревожени „орфейци“. Детската площадка пред блок №15 е нагледен пример за това, показаха родители. От двете страни на площадката тревата стига почти до колене, на места и по-високо. Нещо повече, бурените са навлезли и на самата площадка, без да се интересуват от оградата. Именно от там преди няколко дни се подала змия която бързо се шмугнала обратно, разказа паникьосана мама. Вероятно е бил безвреден смок или по-голям гущер, успокоиха здравомислещи татковци. Децата обаче не са толкова здравомислещи и стресът при тях ще е факт, зависимо от опасността на влечугото. Още повече, че малките палавници не се ограничават в рамките на площадката, а си и нагазват в тревата. Било заради загубена играчка или просто от любопитство. По притеснителното е евентуалното наличие на кърлежи, въпреки че площите в Орфей са третирани срещу акари. Местата пред блоковете 13, 14 и 15 обаче са ежедневни пасища за ромски коне-проблем познат от години, с който общинска полиция признава, че не може да се справи.

„За последно са косили преди големите порои“ свидетелства Пенка Димитрова от блок № 15. Тя уточнява, че са пръскали срещу кърлежи на 7-ми май а косенето е било преди това. Веднъж минали с косачката, но закачили само най-долния край на зеленото петно, далеч от площадката. От другата страна на блока, пък не е пипвано въобще, бурените вече са по-високи от паркиралите коли. Така било и пред другите орфейски блокове.

Реакцията на община Хасково бе светкавична. Днес преди обяд започна косенето на треволяците в Орфей. Вероятно, ще бъде почистена и площадката пред блок 15-ти. Проблемът е, че заради поройните дъждове, избуяли треволяци има навсякъде, включително и край други детски площадки, увери се Haskovo.net. "Екопрогрес" почиства планово терените около блоковете, но за инцидентно възникнали проблеми, трябва да бъдат уведомени от гражданите, лаконично коментираха хора от службата. 

Г.Христов

Децата често газят направо през тревата
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини