От х:

Днес в x:

Жарко лято за децата ни, прохладно за чиновниците

Сградата на общината със 17 климатика на едната фасада

Ударното затопляне над 30 градуса по целзий превръща градините в пещ. Децата буквално се сваряват в претъпканите помещения, сигнализираха родители на редакционната ни поща. Особено критично е положението в групите разположени по вторите етажи на градините. Там в летните юли и август буквално не се диша, жалват се мамите. 

На места, директорите са организирали събиране на пари от родителите, но сравнително високите цени на подходящите за целта климатици, се оказват непосилни за част от семействата. Помещенията за децата са големи, поне 30 кубика въздух, и са необходими апарати за не по-малко от хиляда лева. Което прави цифра за семейния бюджет. 

Haskovo.net реши да провери на място ситуацията в забавачките, понеже още в началото на юни, жегата е вече над 30 градуса. А през юли и август традиционно се гони 40-те. Всеки от нас на гърба ни е изпитвал какво е да стои в затворено помещение при такива температури. 

Посетихме произволно няколко детски градини в града. В ОДЗ 22 „Звънче“, до бившата захарна фабрика има 2 климатика, поставени на втория етаж. Още 3 уреда има във втората сграда на ОДЗ-то, в Македонската махала. 2 климатика има и в централната ЦДГ 10, намираща се зад сградата на общината. В ЦДГ №2 „Незабравка“ има цели 4 климатика, ако може да се съди от външните тела на уредите. По нататъшната ни проверка показа, че положението е много различно за всяка забавачка. В ОДЗ 16 в кв. Куба има два климатика. Детската градина по изкуствата е най-климатизирана - има климатик за всяка една детска група. В една от най-посещаваните градини в града, ЦДГ №3 зад училище „Васил Левски“ обаче, няма нито един климатик. А там има 6 групи. Няма нито един климатик и в най-многолюдната детска градина в Хасково-ОДЗ 15, която обслужва целия Орфей и има 317 деца. ОДЗ 15 и ОДЗ 22 са дежурните детски градини за Хасково през месец август и на теория трябва да могат да поемат всички деца в града, ако се наложи. 

Въпроса с климатиците опира до пари. Средно, във всяка пълна детска градина има поне по 6 групи/а хасковските градини са пълни/. Ако приемем, че забавачките имат средно по два климатика, то са необходими по още 4 за заведение. В Хасково има 17 градини, по 4 климатика - 68 уреда. Средната цена на една 24-ка е около 1000 лв и то без отстъпката, която следва да се даде при една такава мащабна поръчка. Следователно, климатизацията на хасковските забавачки струва еднократно около 70 хиляди лева. Много по-малко, от много други дейности целящи благоустрояването и прославата на нашия град. Въпреки това, никога в Обс не е вкарвана докладна, за климатизация на детските заведения в града. 

Освен за децата си, общината може да се погрижи и за своите служители, каквито са работещите в детските градини. Както се грижи добре за тези, които работят в администрацията. Бегъл поглед върху фасадата на общината показва, че само на западната стена има монтирани 17 / !/ климатика. Това е средната норма за 8 забавачки. 

Не че не е важно на чиновниците да им е прохладно през лятото. Но мислим, че е важно и за децата ни.

Г.Христов

ЦДГ 10 разполага с два климатика
Толкова има и в ОДЗ Звънче, която ще е дежурна през август
В детска градина №3 няма нито един климатик за 6-те групи
Само на западната фасада на общината пък има 17
Претъпканите групи в забавачките се пържат през лятото
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини