От х:

Днес в x:

Днес е най-горещия ден от началото на годината

Басейните са едно от спасенията от жегите

Температури около и над 32 градуса ще ни сполетят в следобедните часове днес, прогнозират от хасковската метеорологична обсерватория. Дори и сега/11 часа/ термометрите вече показват 31 градуса, което прави 12-ти юни най-топлия ден на 2012-та година, досега. Дори и да се изпълни предвидения максимум от 32 градуса обаче, пак ще бъдем далеч от абсолютния температурен рекорд за този ден. Той е отчетен през 1942-ра година, когато жегата е подминала 36 градуса по целзий. 

Температурите, които мерят синоптиците, са на сянка. При стоене на открито, жегата е много по-голяма и не са изключени топлинни удари, предупреждават лекарите. Най-голямата опасност обаче е честото излизане отвътре навън. Смяната на климатизирана атмосфера със сипещата се жар от небето подлага на невероятен стрес организма, заради голямата температурна амплитуда. С повишено внимание трябва да бъдат хората с нестабилно кръвно и хронични заболявания. 

Жегите ще продължават да растат прогресивно до четвъртък. Тогава навлиза северозападен циклонален вихър, който ще свали температурите до около 27-28 градуса. Очакват се и валежи, но много краткотрайни. 

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини