От х:

Днес в x:

Рушкат ГКПП "Капитан Андреево" за реконструкция

Схемата как ще изглежда пункта след рестарта

Нов пункт, обновен и отговарящ на евростандартите към Турция ще имаме до година.

Това обави областният управител на Хасково Ирена Узунова. ГКПП "Капитан Андреево" ще бъде реконструиран изцяло, като ремонтите тръгват до два месеца. Част от новостите са, че магистралата ще бъде свързана с ГКПП-то, ще бъдат изградени и допълнителни платна. Според плана ще бъдат съборени и част от административните сгради. След рестарта ще бъдат изградени нови здания.

Финансирането на ремонта ще е със заем от Световната банка.

Пунктът, който е построен през 80-те години на миналия век, се задъхва през последното десетилетие и трудно поема натоварения трафик, което е една от причините за цикличното образуване на километрични опашки по постъпите към границата с Турция. 

Министерството на финансите е обявило и търга, който да определи фирмата – изпълнител за изграждането на ТИР терминал на митница Свиленград. В края на юни ще стане ясен и строителя. Проектът ще улесни търговията и транспорта, освен това ще има за цел да подобри условията на работа  на  служителите, както технологично, така и те ще са по-здравословни, посочи губернаторът. Площта на новото съоръжение ще е над 6000 кв.м. Интересното при разработката е, че повече от половината терен на терминала е определен за зелена площ.

По думите на Ирена Узунова най-късно през есента догодина България ще има граничен пункт, който по нищо няма да отстъпва на турския Капъкуле, който бе обновен основно преди няколко години.

Мая Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини