От х:

Днес в x:

Зрелостниците да си плащат, ако искат здраве

Зрелостниците се осигуряват здравно сами докато станат студенти, напомня НАП Пловдив. Причината е, че в периода между завършване на средното образование и започване на академичната година във ВУЗ, 12-токласниците не се осигуряват от държавата. Това е период от 3 или 4 месеца, през който младежите не попадат в нито една от двете категории «ученик» или «студент». За да запазят статуса си на здравноосигурени лица, те следва да внасят по 16,80 лева на месец за здравно осигуряване.

Изключение правят тези младежи, които започват работа и ще имат работодател, който да ги осигурява. Според родното законодателство, ако едно лице има 3 неплатени месечни здравни вноски за последните 3 години, то губи здравните си права. 

Това означава, че няма право на личен лекар и ползване на безплатна медицинска помощ по пътеки на Здравната каса. 

Haskovo.net алармира за проблема още през лятото на 2010-та година в материала „70 % от първокурсниците висят със здравни права“. Тогава тепърва бе прието изискването, да нямаш повече от три неплатени здравни вноски за последните 3 години. По проверка на медията ни, болшинството зрелостници и студенти въобще не подозираха за здравния капан, в който попадат и разбират за него едва когато им се наложи да потърсят квалифицирана медицинска помощ. Тогава Данъчните обещаха да предприемат разяснителна кампания сред кандидат-студентите и ректорите на университети, както и да предупреждават младежите за очакващият ги казус между средното и висше образование. 

Явно държат на думата си. 

Проверка на здравен статус се извършва денонощно в електронната страница на НАП www.nap.bg в рубриката „Електронни услуги”. В същата рубрика е публикуван и електронен здравен калкулатор, който изчислява дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях от 2000 година досега.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини