От х:

Днес в x:

Задържаха микробус със 103 ракети ”въздух-земя”

Цивилен микробус със 103 ракети "въздух-земя" е задържан в Сливен в четвъртък следобед. Полицаи спрели микробуса на пътя Сливен – Ямбол. При проверка на документите се оказало, че единият протокол за оръжието е фалшив. Двама цивилни са превозвали 103 неуправляеми реактивни снаряда, съобщи заместник-окръжният военен прокурор полковник Христо Тинев, предаде БНР.

Говорителят на областната дирекция на МВР Първолета Мандинска съобщи пред БТА, че служители на полицията в Сливен са извършили по сигнал проверка на микробуса, в който са превозвани боеприпасите. Според Мандинска, след като пристигналите на място полицаи, сред които имало и дознател, установили, че става дума за снаряжение, случаят е бил поет от Военна полиция и Окръжната военна прокуратура. В превозното средство по думите й имало няколко кашона със снаряди.

Следствието ще изяснява произхода на т.нар. неуправляеми ракетни снаряди откъде са придобити или пък откраднати. При първоначалния оглед на задържаните муниции е установено, че ракетите са от военната база в Безмер, каза още Христо Тинев, цитиран от БНТ.
"Оказва се, че единият от двата протокола, който върви с оръжията, е фалшив. Изясняват се нещата с военни следователи, които работят вътре в авиобазата. Микробусът е върнат и е под охрана", каза полковник Тинев.

По непотвърдена информация всяка от ракетите струва около 20 000 лв. , предаде БНР.
Разследващите предполагат, че т. нар. неуправляеми ракетни снаряди са 30-милиметрови. Този тип ракети се водят като мини ракети и се използват за нападение по жива сила и бронирана техника от бойни вертолети и самолети, предаде Стандарт Нюз.

Главният секретар на МВР Калин Георгиев и председателят на Военно-апелативната прокуратура генерал Крум Манов ще дадат в петък информация по случая, съобщиха от МВР.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини