От х:

Днес в x:

Кметът разследва МВР-Хасково

Областният управител Ирена Узунова е спряла проверка на строителство на вилата на МВР на Кенана. Заповедта за проверката е подписана от кмета Георги Иванов. Това обяви на брифинг градоначалникът.

Според акта за собственост, който е подписан от областния управител Георги Зарчев през 2004 година, теренът е с площ 5 декара. Двуетажната сграда е построена през 1987 година, застроената площ е 217 кв.м., в имота има още две бунгала. По предназначение е учебен и компресорен център. 

„Проглушиха ни ушите, кое в Хасково е строено законно и кое – не. Нека да проверим. Всеки ден минавам покрай вилата на МВР. Виждам двуметрова ограда. Има барбекю и басейн. Те се построиха по времето на Иван Петров. Всички знаем, че там се вихрят гуляи и празненства. Само веднъж съм влизал, но когато видях публиката, си тръгнах, разказа кметът.

По думите му защитата на вилата е започнала преди да се извърши проверката и да са констатирани нарушения.

„Голямо бе учудването ми, когато вчера получих заповедта от областният управител, който отменя проверката. Според закона губернаторът може да отмени акт на кмета, но не и заповед.“, категоричен бе Иванов. Узунова реагирала след след жалбата на областната дирекция на МВР, където на ръка е връчена заповедта за проверката.

„Върхът на сладоледа е аргументът, че Министерството на отбраната има ангажимент да упражнява контрол върху своите строежи, които са свързани със сигурността на страната. Това обаче се отнася само за имотите, които са публична държавна собственост и изключителна държавна собственост, а не и за частна държавна собственост, какъвто е този. Проверки може да прави и общината, и РДНСК“, каза още кметът.

Проверката била спряна с мотив, че на заповедта, внесена в хасковската полиция, нямало входящ номер. Тя не съдържала и точен адрес и данни за титуляра на правото на собственост. „Заповедта е внесена и по нея е написана жалбата до областния управител. Освен това имотите там нямат адрес, а са обозначени единствено с номер, който е посочен“, обясни Иванов.

„Няма да правим циркове и да гърмим фойерверки. Ще сезираме Административния съд и прокуратурата за превишаване на права от областния управител. За първи път в България областен управител спира проверка за строителен контрол, допълни Иванов.

Позицията на областния управител Ирена Узунова очаквайте по-късно. Губернаторът насрочи пресконференция в 13.00 часа.

Повече подробности за скандала между институциите вижте в нашия видеоматериал

Христина Котларска

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини