От х:

Днес в x:

Общински съветник гласува парк за баба си

Николай Кючуков

Заместник председателят на групата общински съветници от кметската „Коалиция за Хасково“ Николай Кючуков е гласувал парк за себе си, или по-точно за тъщата си Златка Офилова, установи проверка на Haskovo.net. Жената обаче е на 75 години и със стопанисването на парка и заведението в него вероятно ще се занимава самият Кючуков. Преди дни излязоха резултатите от тайния търг за отдаване под наем на 8 от големите градинки в града. Наддаването за Сквер „Мерсито“ печели фирма „Дейзи Офилова“, която е регистрирана на 27 януари тази година. Дружеството е собственост на 75-годишната Златка Офилова, която е тъща на общинския съветник Николай Кючуков. На адреса, посочен за седалище на фирмата – гр. Хасково, ул. „Гоце Делчев“ №30 живеят тъщата Златка и тъстът Бойко.

Въпреки очевидния конфликт на интереси, Кючуков не обяви това обстоятелство при гласуването в общинския съвет, при което бяха определени условията за отдаване на парковете в Хасково под наем. Това гласуване всъщност бе проведено два пъти, тъй като първият търг – с явно наддаване, бе отменен и се мина към процедура с оферти в плик. И двата пъти той гласува предложенията, без да му мигне окото. За сравнение – когато преди време се гласуваха условията за търг за автобусни линии, общинският съветник Себахтин Исмаил обяви от трибуната, че се занимава с транспортен бизнес и няма да участва в гласуването поради потенциален конфликт на интереси. По същия начин постъпи и Румен Балкански, когато ОбС-Хасково решаваше за Тенискортовете.

Кючуков, освен заместник председател на групата съветници от „Коалиция за Хасково, е и шеф на ... комисията за разкриване и предотвратяване на конфликт на интереси. С други думи, ако някой от общинските съветници прецени, че става дума за далавера, трябва да сезира за случая именно Кючуков.

Потърсен за коментар, той заяви, че не вижда никакъв конфликт на интереси, защото общинският съвет е обявил търг, на който всеки български гражданин може да се яви. „Какво като е спечелила баба ми? Тя няма ли право да се яви на търг?“, попита Кючуков.

Освен това председателят на комисията за конфликт на интереси не вижда такъв и в случая с парк „Хисаря“, спечелен от роднина на друг общински съветник Албен Манджуков. Последният е и шеф на групата съветници от „Коалиция за Хасково“.

Кючуков не вижда конфликт на интереси и за друг парк, също спечелен от роднини на негов колега съветник – градинката на ул. Бяло море“. Според отпаднали от процедурата спечелилата фирма е на родителите на Светослава Стоянова, също от „Коалиция за Хасково“. Това обстоятелство не бе проверявано от Haskovo.net. Но бе косвено потвърдено от Кючуков в разговора.

Николай Кючуков бе дългогодишен председател на хасковската структура на ВМРО. След разцепването на организацията той стана лидер на новата формация, организирана около бившия пловдивски кмет Славчо Атанасов – ВМРО-НИЕ. Местната организация бе сред тези, които издигнаха за нов мандат кандидатурата на кмета Георги Иванов.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини