От х:

Днес в x:

Бивш кмет на прокурор. Хасковския ТЕЛК се мести. Преглед на регионалния печат

„Половината от управлението на Стефан дадено на главния прокурор”-„Новинар Юг”.

Понеже не сме му ортаци като колегите, ще уточним, че става дума за Стефан Димитров, предишния кмет на Димитровград и настоящ председател на димитровградския общински съвет. Част от резултатите от одит на Сметната палата са изпратени на прокуратурата, което съобразно със закона за Сметната палата означава, че има данни за престъпление. Тази част от доклада на палатата обаче е засекретена. Тя касае периода от 1-ви януари 2010-та година до 30-ти септември 2011-та-почти половината от управлението на Димитров. Става дума за нарушаване на процедурите по възлагане на обществени поръчки и прехвърляне на няколкостотин хиляди лева от такса смет към други пера в бюджета, без задължителната санкция на общинският съвет.

„Откраднаха цигарата на Поета с ватенката”. Неизвестни вандали откъртили парче от бронзовата статуя на Пеньо Пенев в Димитровград. Това парченце било точно цигарата, която била „неизменна част от образа на поета” както се изказва местен културтрегер. Темата е толкова важна, че на нея е посветен и редакционен коментар.

„Всички шефове на РУП-задължително с фуражки”-водещо на стр.3. Всички началници на районни полицейски управления, от вчера трябва да са задължително с униформи и фуражки. Заповедта е на вътрешния министър Цветан Цветанов. Това е част от реформата на главния секретар на МВР Калин Георгиев, която цели по този начин да се осъществи по ефективна превенция срещу престъпността. От днес, полицейските началници вече трябва да ходят на работа, като на парад.

Две дела срещу кметът Георги Иванов, и двете отложени. Любопитна е причината за едното отлагане. Става дума за делото заради хасковската мотописта и незаконното изграждане на пътни връзки към писатта. Заради това РДНСК наложи глоба от 5 хиляди лева на хасковския кмет, която той жали в съда. Адвокатът му Иван Иванов поиска отвод на вещото лице по делото защото то имало изградено негативно отношение към кмета на общината и това можело да даде отражение на експертизата и. Въпросното вещо лице, Татяна Мирчева, е било кандидат за кмет на село Конуш от името на БСП. Съдът назначава тройна експертиза.

„Болни сноват между МБАЛ и АГО заради ТЕЛК”-„Хасковска Марица”. Хасковският ТЕЛК се мести в сградата на АГО. От месец тече интензивен ремонт на последния етаж на АГО-то, където ще се помещава ТЕЛК. Паралелно с това върви преместването, а по изискване на директорът на МБАЛ д-р Славчо Близнаков, комисията не трябва да спира нито за миг работа. Разкраченото положение създава известно неудобство-ТЕЛК е вече на новото място, а Регионалната картотека на медицинските експертизи /РКМЕ/ е още в старото помещение в МБАЛ. Това извадило наяве вроденото хасковско мрънкане от всичко и от всички. Досега се мрънкаше заради неугледното положение на ТЕЛК-а, сега- заради новото му място. Що се отнася до разкарването-алтернативата е ТЕЛК да спре работа за една седмица, докато се премести. Тогава обаче воят ще бъде неописуем. Особено от тези 1000 души годишно, които тепърва се изкарват инвалиди.

„7 л дъжд на кв. метър се изля за 15 минути в Хасково”. Пороят вчера бе неописуем, но за щастие продължи само четвърт час. Дори и улиците не успяха да се наводнят.

„Шампион по силов трибой се жалва от класна поради отсъствия”. 11-класника от Механото Ангел Райчев и майка му, публично се оплакаха от тормоз от страна на класната ръководителка на момчето. Тя не искала да извинява отсъствията му, включително и тези, направени за да участва в състезания. Това нанасяло психическа травма на ученика, твърди семейството. Вестникът не се е постарал да осигури другата гледна точка, така че читателите няма как да знаят дали това е така и какво мисли класната.

Пред haskovo.net г-жа Татяна Йорданова, класна на Ангел, сподели че детето има огромен брой извинени отсъствия и продължава да прави нови. Тя се усъмни в издаваните медицински бележки, понеже те били завеждани през три дни и от името на различни лекари. За три дни не можеш да си смениш личния лекар нали, риторично пита госпожата. Тя е класна на Ангел от 4 години, любопитно е, че чак сега започнала да го „тормози”. Обяснението на майката е , че тя се скарала с госпожата на родителска среща.

„Съдия-баскетболист решава делото за мотопистата”. Става дума за наложената от РДНСК глоба от 5 хил лева на хасковския кмет. Съдията по делото Пламен Георгиев бил баскетболист, но освен един словесен каламбур, не става ясно каква връзка има това с делото и със статията. Може би баскетболист е некомпетентен да решава казус свързан с моторните спортове?

„БЧК раздава храна на 8 825 бедни” на стр. 4-та. Вчера БЧК отбелязваше световния ден на Червения кръст и Червения полумесец. Освен рекапитулация на работата през изминалата година бе представен и акцента върху тази. Той е към продължаващо подпомагане на бедните в региона.

„Нужен ли е закон за българския език”, любопитен материал на Дойче веле, препечатан на стр. 5-та. В един от редките си прояви на здрав разум, българският парламент отхвърлил два законопроекта за Българският език. Както казва доктор Калина Викторова от БАН, закон за езика е пълен абсурд. Езикът е мистика и правила. Според други пък, той е такъв какъвто го МИСЛИМ, говорим и записваме. Представяте ли си закон, който да регламентира как да мислим, как да говорим? Пълен абсурд.

Това бе по-интересното от днешната преса

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини