От х:

Днес в x:

Кметове крадат вода. Преглед на регионалния печат

"Кметове и бизнесмени крадат вода, ще им изнесем имената"-думите са на управителят на ВиК Хасково инж. Петко Стойчев, пред в."Новинар юг". Огромните загуби на ВиК са предимно от кражби на вода, разбираме от пространното интервю на две страници. ВиК си търси 2 700 000 лв от некоректни платци. Най-големите били кметове и бизнесмени. Набедените за кражби цигани всъщност дължат само около 700 хил лв вода, а уж баровци със скъпи коли, дължат много повече. Стойчев се заканва, че в края на кампанията по събиране на дълговете ще им изкара имената на светло. Отгога чакаме.

Другият единичен фактор за положението на ВиК е наводнението. То нанесло загуби за 700 хил лева. От държавата обещали да платят тези пари, но вече месеци наред те се чакат. Същевременно ремонтите и почистването на кладенци са извършени иначе хората от пострадалите райони и до днес нямаше да имат вода, казва управителят. Парите са взети от сметките за ток и заплати. Затова във ВиК закъсняват с месец и повече за заплатите. Добрата новина е че през 2013-та се отварят европари за изграждане на водопроводи за питейна вода. Всички общини в областта работят за да спечелят подобни проекти. Чакат се пари и от АПИ като обезщетение за строежа на АМ "Марица". Стойчев обаче не иска да прави кладенци по Марица, като компенсация за затворените заради строежа на магистралата. Според него има 4 кладенеца в северна индустриална зона на Хасково, които в момента не работят, а след съответното рехабилитиране може да бъдат достатъчни на града. За целта са необходими 350 хил лв.

"Пак дадоха боклука на Титан"-чело. Софийската фирма ще чисти областния град за следващите 5 години става ясно от заповед на кмета Георги Иванов. Любопитното е че при отваряне на офертите, конкурентите от "Грийн партнърс БКС" бяха оценени по добре, но впоследствие инвестиционните намерения на Титан се оказали по-добри. Припомняме, че вече имаше един конкурс за боклука, но той бе анулиран от съда.

И още един конкурс, който бе анулиран, а вчера се състоя отново-за парковете. През февруари се проведе търг за концесия на 11 хасковски парка, но той бе анулиран, заради предполагаемо въздействие върху част от кандидатите. Вчера се явиха кандидати за 7 парка. Един от тях, "Елит стар 666" ЕООД,  бе отстранен заради това, че написал цената върху документите, вместо да е в запечатан бял плик. Резултатите ще станат ясни до седмица.

По информация на Haskovo.net, доста паркове ще отидат при хасковски общински съветници или техните семейства. Може да е просто съвпадение.

"Неграмотни подписват присъдите си с палци" Това са две циганчета с основно и средно обарзование, които се опитали да оберат американка и хърватин. Оказва се, че въпреки посещението си в българското училище, не могат дори да пишат и са поставили палците си върху съдебно споразумение. То отрежда на по-голямото,на 19 г, половин година затвор. За 14 годишния му авер-обществено порицание.

"21 годишен застава пред съда за убийство"-"Хасковска Марица". 21 год. Деян Русев от Узунджово е подсъдим заради това, че навръх Великден 2010-та година в дискотека в село Узунджово, пробол с нож двама свои приятели, след пиянски запой. Единият почива на път за болницата, другият, наръган в гърдите-оцелява.

Най-фрапиращото в случая е, че делото влиза в съда цели две години след инцидента и то при доказано престъпление.

"Областната болница със супер модерен ангиограф" водещо на стр. втора. Модерната апаратура ще спасява хасковлии от масивни инфаркти. Досега те се препращаха за други градове. Оказва се, че инвазивна кардиология има не само в големите униферситетски центрове, ами и в градове като Ямбол и Кърджали. Първото в историята хасковско отделение по инвазивна кардиология ще бъде открито до 100 дни след вчерашното сключване на договора за доставка на ангиографа. Ангажирани са специалисти от Пирогов, които ще лекуват в хасковската болница.

"Хасково и Плевен във война за Агенцията на виното". Според идеята на правителството, част от държавните структури трябва да се изнесат в провинцията. Хасково иска Агенцията на виното със железния аргумент, че района е крупен производител на вина. В Плевен пък са още по-железни-те са крупен консуматор на вина. Май Плевен има по-големи шансове.

"Държавата ще субсидира домакинствата на газ"-чело на вестника. Правителството трябвало да поеме 50 % от необходимите 5-6 хиляди лева за включване на битови абонати. Сега само 3% от населението било на газ. До 2020-та-30 на сто от населението трябвало да мине на синьо гориво, предвижда екоплан на правителството.

Още една директива много напомняща петилетките от партийните пленуми по времето на комунизма. Ами ако хората не искат да минават на газ? Б.Б. ли ще ни каже на какво да се отопляваме? Дори и държавата да си поеме 50-те процента, за много хора инвестиция от 3 хил лева е непосилна ако и да се избие впоследствие. Ще стане като с държавната субсидия за санирането. ОК, то е много полезно ама струва майка си и баща си и хората въпреки всичко не искат. Вместо държавата да си играе на благодетел, да вземе да увеличи доходите на хората и те сами ще се газифицират, без да чакат Бащицата да им отпусне някой лев.

Тове бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

,

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини