От х:

Днес в x:

Думата VOYAGE донесе победа на Димо Тонков от „Васил Левски"

Към финала в София продължават Димо Тонков от СОУ „Васил Левски", Хасково и Жулиен Колев от СОУ „Пенчо Славейков”, Димитровград

Димо Тонков от СОУ „Васил Левски" е победителят от провелия се в Хасково регионален кръг на на второто национално състезание по правопис на английски език (Bulgarian National English Spelling Bee).

В Хасково се състезаваха 15 ученика, класирани от първия етап на съревнованието, от училища в Хасково, Димитровград, Караманци, Харманли, Съединение, Ябълково, Кърджали, Тихомир, Момчилград, Бенковски и Чорбаджийско. Регионални квалификации на 28 април, събота, имаше в 10 града. Освен Хасково - знанията си по английски правопис доказваха участниците в София, Враца, Велико Търново, Разград, Варна, Бургас, Пловдив, Смолян и Банско.

След оспорвана надпревара, продължила час и половина в 11 кръга, победител за регионалния кръг в Хасково стана Димо Тонков от СОУ „Васил Левски, гр. Хасково, а на второ място се класира Жулиен Димчев Колев от СОУ „Пенчо Славейков”, гр. Димитровград. Жури на състезанието бяха доброволците от Корпус на мира Мариса Грус и Шон Мичети, а водещ Елена Колева. Всички участници в регионалния кръг получиха сертификати за участие, тениски и гумени гривни, а техните преподаватели -  грамота за училището и плакати с думите, които най-често се грешат в състезанието.

Димо и Жулиен получиха специални грамоти, медали и право на участие във финала на състезанието, който ще се проведе в София на 12 май. Там най-добрите 20 състезатели от цялата страна ще премерят сили за първото място във второто национално състезание по правопис на английски език – Spelling Bee. Всички състезатели, класирали се за финала и техните преподаватели по английски език ще получат специална награда от организаторите-  езиков летен лагер през месец юли. Шампионът на 2012 Spelling Bee за България ще получи четец за електронни книги KINDLE.

Eзиковото съревнование Spelling Bee има три етапа. Първият етап се проведе между 23 и 30 март и в него взеха участие над 4500 ученика на възраст между 9-14 години от 200 училища в цялата страната. Финалът на състезанието ще бъде на 12 май в гр. София.

Второто национално състезание по правопис на английски език (Bulgarian National English Spelling Bee) се организира от Център за приобщаващо образование и Корпус на мира в България с подкрепата на Фондация „Америка за България” и под патронажа на Министерство на образованието, младежта и науката и Американското посолство.

Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което състезателите спелуват (от англ. spelling)- произнасят буква по буква различни думи на английски език. Състезанието се провежда за първи път в САЩ през 1925 г. Интересът към него нараства с всяка изминала година. През 2011 г. над 11 милиона американски ученици са взели участие. Освен в САЩ състезания по правопис се провеждат и в много други страни по света.  В България състезането се проведе за първи път през 2011 г. по идея на доброволци от Корпус на мира. В първото национално състезание Spelling Bee взеха участие над 1000 ученика от 60 училища в 50 населени места в страната.

Haskovo.NET

Жури на състезанието бяха доброволците от Корпус на мира: Мариса Грус и Шон Мичети, а водещ: Елена Колева
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини