От х:

Днес в x:

Левкемия в Меричлери. РЗИ: Не е заради арсена

В Меричлери ще продължават да пият минерална вода, заради ужасяващите алтернативи

Няколко случая на заболели от левкемия, с последващ екзитус /смъртен изход/ хвърлиха в паника гр. Меричлери, община Димитровград. Шокът допълнително се задълбочил от публикации в столичната преса, че заболяването е предизвикано от наднорменото съдържание на арсен в питейната вода. От декември 2010-та година, водата на градчето е обявена за негодна за пиене, заради двойно и тройно превишение на допустимата доза от веществото. В някои свои форми, арсенът е силно токсичен. 

Днес Регионалната здравна инспекция в Хасково свика пресконференция, в която категорично опроверга внушаваната връзка между арсена и тежкото заболяване на кръвта. Като признават все пак, че арсенът е тежък метал /част от левкозите се предизвикат от облъчване или натравяне с тежки метали/, лекарите от здравната инспекция цитираха мнението на онколози, че в света няма изследвана и доказана връзка между арсена и болестта. Нещо повече, нивото на арсен във водата е било такова в последните десетилетия. Изплувалото превишение на нормата е чисто административно. По препоръка на СЗО /Световна здравна организация/ българският стандарт от 50 микрограма на литър бе съгласуван с европейския - 10 микрограма на литър. При засечката на водата от декември 2010-та, в меричлерската вода имало 25 микрограма на литър. Последните проби, взети през декември 2011-та показват 37.73 микрограма на литър. 

Успоредно с тези данни бе показана справка на хасковския онкодиспансер, от която е видно, че раковите заболявания в региона са почти константа от 1993-та година насам. Регистрирани са общо 41 онкоболни в Меричлери, но част от случаите са заведени още преди 2000-та година. За 2011-та година пък справката на Диспансера показва, че има 12 случая на онкозаболявания в областта, от които само един е от Меричлери. Следователно другаде трябва да е далеч по-опасно. 

Директорът на СБАЛО, д-р Венко Балабанов обаче уточни, че част от статистиката за раковите заболявания през 2011-та година още не е пристигнала в диспансера. Това е така, защото се чака справката от София и Пловдив, които са центровете за лечение на онкозаболявания. 

Факт е обаче, че в Меричлери умират хора заболели от левкемия. На 17-ти април 2012 год. в УМБАЛ „Свети Георги Пловдив“ почина от левкемия 52-годишният Танко Русев, познат като председател на инициативния комитет за борба със замърсяване на природата в Меричлери. Той се разболява през февруари, окончателно диагностициран е на 30-ти март, леталният край настъпва 20-тина дни по-късно. На 11-ти април пък умира 65-годишната Стоянка Колева от същата болест. Преди нея почива бившата директорка на училището в селото Татяна Тонева, макар в нейния случай левкемията да е отпреди няколко години и да е регистрирана в хасковското Онко от 2009-та година. 

По отчета на общопрактикуващият лекар на Меричлери д-р Силвия Милева, цитирана от софийски вестници, се посочва че за 2011-та има 903 новооткрити заболявания на 1381 пълнолетни жители на селото. Зловещото е че 24 са регистрирани като „новообразувания“ което се тълкува като рак. Само 7 от тях са злокачесвени новообразувания, уточняват от хасковското РЗИ. В тези 903 случаи влизат и обикновените настинки, добавят от бившото Хеи. Относно новооткритите 9 болести на кръвта се посочва, че това са 6 анемии, свързани с храненето, 2 аплазтични анемии и 1 друга /неуточнена/ болест на кръвта.

Не може да има бум на болести заради водата, защото тя не се пие, мотивират се от РЗИ. Оказва се обаче, че никой не следи нивото на арсен в месото, млякото и зеленчуцитер които се отглеждат в Меричлери. От РЗИ посочиха Агенцията по храните. Оттам обаче уточниха, че проверяват само тези продуктир които са за търговия. Отглежданите храни за лична консумация не се проверяват, защото държавата няма законово право да се бърка в това какво ядат гражданите и.

Освен тези продукти, доста стари хора си пият от чешмяната вода, свидетелстват от Меричлери. Дали водата има връзка с новите заболявания и особено с левкемията обаче не е ясно. 

Haskovo.net поиска от РЗИ справка за здравния статус на меричлерци за последните три години. Според нас, това е начина да се открие и различи истината от измислицата. В моментар в който контролните органи я предоставят, тя ще бъде публикувана заедно с мненията и анализа на специалисти.

 

Г.Христов

Според замшефът на РЗИ доктор Делчо Янев, няма връзка между арсена и левкемията
Починалият от левкемия Танко Русев
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини