От х:

Днес в x:

ВиК със забавени заплати и 300 хил неразплатен ток. Преглед на регионалния печат

"ВиК Хасково със заплата назад от наводнението", информира "Новинар юг". Материалът е водещ на втора страница. Наводнението причинило щети от 730 хиляди лева на дружеството. За да пусне вода на хората и ремонтира затлачените кладенци и аварирали помпени станции, ВиК взело 460 хил лв от парите предвидени за ток и работни заплати. Затова заплатите вървели с месец и половина назад, оплаква се инж. Петко Стойчев управител на областното ВиК. Нещо повече, "Водните" висят с 330 хиляди лева ток към EVN и влачат тези задължения от 3 месеца. От енергото им влизат в положение засега, щото ВиК са най-големи консуматори на ток и лоялни платци. Ама това не може да продължава вечно. А пък както се оказва, никой не ще да възстановява разходите на ВиК. Уж всички обещават помощ, но бъдещите средства се прехвърлят като горещ картоф между министерствата, а най-накрая са оставени на междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Което означава, че в следващите 4 месеца, пари няма да видим, оплаква се инж. Стойчев. 

"Васеви от Бисер с къща за Илинден"-чело. Семейство Еленка и Васил Васеви ще се сдобият с нова къща на разгърната площ от 108 квадрата, която ще замени старата им от 140 квадрата, отнесена от наводнението на 6-ти февруари. Вчера лично министър Цветан Цветанов направи първата копка на обекта, който ще бъде готов за 90 дни, заедно с още 9 къщи на селото. Общо 56 къщи трябва да бъдат построени на ново, след като бяха срутени или непоправимо увредени от голямата вълна.

"Балнеохотел за 6 млн лева почнаха в Минерални бани". Това е най-голямата инвестиция в общината в последните години, хвали се новоизбрания кмет Мюмюн Искендер. Хотелът ще има СПА-център и други екстри и ще бъде готов до 2014-та година. Инвеститорът е фирма "Топликос ООД" изпълнител-Аква 3.

Най-любопитното в статията е изказването на управителят на Топликос, че инвестицията сигурно ще надхвърли предвидените 6 млн лева. Инвеститорите сигурно са си направили сметката пък и управителят им е инженер, но сигурно се очакват непланирани  и извън инженерни разходи. Има такива в хасковско.

"Кола лумна в движение, шефът на КАТ я угаси"-по повод вчерашния пожар в автомобил до ДНА. Колата била с газова уредба, но това не стреснало Атанас Джунов, който грабнал пожарогасител и почнал да гаси. Катаджията преварил пожарникарите и вероятно има основна заслуга, че пожарът не станал всеобщ и не е засегнал газовата система на автомобила.

КАТ може и да "палят" колите с актове, но и в гасенето ги бива-браво на тях.

"2.8 млн лева събрани за Бисер"-чело на "Хасковска Марица". Парите обаче не са достатъчни да се построят разрушените 56 къщи, хората се надяват на дарения. Засега сумите са събрани от БЧК-1 млн, ГЕРБ-1 млн, 300 хил от кампания на БНТ и 500 хиляди от комисията по бедствия. Добрата новина е че министърът по европейските въпроси Томислав Дончев убедил Европа да разреши използването на 4 млн лева от програмата за развитие на селските райони.

"9 допълнителни гишета приемат декларации". кампанията по прием на годишни данъчни декларации изправи на нокти местния офис на НАП. От там разкирха допълнителни гишета, които ще работят до крайния срок за подаване на декларации-2-ри май.

"Мирен протест за годишнината на убитите 6 деца". Той ще е в Симеоновград тази събота. В памет на убитите в зверска катастрофа навръх Великден миналата година 6 младежи, ще бъдат пуснати 6 бели гълъба.

Пенсионерите отново излязоха на протест-текст със снимка от поредния взрив пенсионерско недоволство. Този път поводът е планирания от EVN скок на тока с 10 % от първи юли.

"90 чужденци работят за 380 българи". В смисъл, че 90 чужденци работят повече от 380 българи. При това чужденците са виетнамци и от съседна Турция. Това споделил управителят на фирмата изграждала ТЕЦ Марица изток 1 край Гълъбово.  Според Мако Арнаудов, управител на фирма "Макос", трябва да се промени законодателството и стане по-лесно наемането на чужди работници, които работят бързо и качествено. Българите само се скатавали и искали увеличение на заплатитите, а работа не вършели.

И работниците искат да си сменят работодателите с чужди. Те плащат повече и най-вече навреме. Нито пък врат скъпите си коли пред хора държани месеци наред без заплати.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини