От х:

Днес в x:

Гласовете на свободата - радио Свободна Европа в Хасково

Уолтър Кронкайт. До смъртта си през 2009 год той бе определян като човека, на когото вярват най-много американци

Изложбата панели посветена на историята на радио Свободна Европа (RFE) – от периодичните излъчвания от Мюнхен (1951) чак до преместването в Прага през 1994 година, ще посети Хасково и Димитровград.

В Хасково експозицията ще бъде открита на 3 май от 18.00 ч. в Младежкия център с концерт на Акустично Джаз Трио от Димитровград и Мария Арнаудова – вокал. Организатор на събитието е Джаз клуб Хасково. Със съдействието на Община Хасково и Младежки център.

Изложбата ще продължи до 12 май 2012 год.

RFE (Радио Свободна Европа) и RL (Радио Свобода) са създадени независимо едно от друго през 1950 и обединени през 1970 г. На тях се пада ролята на заместител на свободна преса за народите зад Желязната завеса. От деня, в който се появяват в ефир до края на 1980-те, те са важен източник на информация за народите на Съветския блок. Въпреки че е финансирано от правителството на САЩ, първоначално тайно и по-късно открито, Радио Свободна Европа поставя в центъра на вниманието информациите не само за Запада, но и на събития, в рамките на съветския блок и по-специално в рамките на собствените страни.

До днес в архивите на Радио Свободна Европа има уникален исторически запис на всяко голямо събитие, движение и личност в бившия Съветски съюз и Източна Европа по време на Студената война и по време на първите години на прехода към демокрация.

HaskovoNET

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини