От х:

Днес в x:

Руският регулатор глоби Свободна Европа със 120 000 евро

Руският надзорен орган в областта на телекомуникациите наложи големи глоби на медията Радио Свобода/Радио Свободна Европа, финансирана от Вашингтон. Глобите се налагат заради неспазване на задълженията, произтичащи от статута й на "чуждестранен агент", предаде Франс прес.

Общата сума на глобите е в размер на 11 милиона рубли (близо 123 000 евро по настоящ обменен курс), съобщи руската федерална служба Роскомнадзор. Тя обясни, че медията е била осъдена на тези глоби заради 40 подадени сигнала срещу нея. Надзорният орган е установил, че радиото не обозначава или не уточнява по правилен начин статута си на "чуждестранен агент" на девет интернет сайта, зависещи от нея.

В Русия организации или индивиди, определени за "чуждестранни агенти", трябва според закон от 2012 г. да се регистрират пред властите, да изпълняват административни задължения и да обозначават статута си в своите публикации.

От края на миналата година Роскомнадзор започна съдебна офанзива срещу няколко медии, обвинени, че не спазват тези изисквания. Миналата седмица Радио Свобода/Радио Свободна Европа каза, че руският надзорен орган е поискал в началото на всеки негов аудиовизуален материал да има 15-секундно съобщение, в което се уточнява статута му на "чуждестранен агент".

Руският парламент прие наскоро законодателството, касаещо хората и организациите, определени като "чуждестранен агент". Съгласно одобрените промени индивид или група, които получават материална или финансова помощ от чужбина или от организация, която вече се смята за "чуждестранен агент", може също да бъдат определени като "чуждестранни агенти" и без съответно съдебно решение.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини