От х:

Днес в x:

Гръцката полиция използва сълзотворен газ на студентски протест

Гръцката полиция за борба с безредиците арестува най-малко 30 души на днешния протест в центъра на Атина срещу нов закон за образованието, който се обсъжда в парламента, съобщи в. "Катимерини".

Група протестиращи студенти влязоха в сблъсък с полицията, която използва сълзотворен газ срещу тях край Пропилеите, където около 3-4 хиляди души се събраха по-рано, за да се отправят на протестно шествие до парламента.

Улиците около парламента са затворени за движение, включително и станцията на метрото пред университета.

Освен в Атина демонстрации срещу закона, който между другото позволява на полицията да патрулира на територията на университетите, са организирани и в други градове на страната Асошиейтед прес.

В шествието в Атина участваха студенти, учителски синдикати, ученици, родители, които настояха някои от положенията на закона, включително полицейското присъствие в университетите, да бъдат премахнати.

Гръцкото дясноцентристко правителство обяви, че иска да формира специална полицейска служба, която да патрулира в университетите, за да попречи те да бъдат използвани за незаконни дейности или протести с прилагане на насилие.

Левите опозиционни партии и синдикатите в образованието подкрепят демонстрациите срещу законопроекта, обвинявайки правителството, че се възползва от локдауна заради коронавируса за полицейски репресии.

Законопроектът, който в момента се обсъжда в парламента, предвижда промени в системата за прием във висшите учебни заведения, полицейско присъствие на територията на университетите, ограничаване на срока за дипломиране и внася много други промени.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини