От х:

Днес в x:

36 арестувани на студентски протести в истанбулски университет

Турските власти задържаха  36 души във връзка със студентски протести в истанбулския Босфорски университет, предаде Анадолската агенция.

Кадри на агенция ДХА показаха екипи на специалните сили, които разбиват врати и влизат в жилищата на заподозрени, а после отвеждат някои от тях с белезници до полицейски автомобили.

Студентите протестират от понеделник срещу назначаването от президента Реджеп Тайип Ердоган на нов ректор, твърдейки че това става по недемократичен начин и представлява опит да се навреди на академичната свобода.

Днес валията на Истанбул Али Йерликая обяви забрана за "всякакви митинги, демонстрации и шествия" в района около кампуса на Босфорския университет, който се намира в европейската част на Истанбул, позовавайки се на мерки срещу разпространението на коронавируса.

Студентите обаче отхвърлиха забраната и протестираха пред кабинета на ректора в кампуса.

Организаторите призоваха за демонстрация и в азиатската част на мегаполиса. Студентите настояват за право да избират собствения си ректор и за освобождаването на задържаните.

Ердоган назначи в петък Мелих Булу за ректор на Босфорския университет. Назначаването на Булу - лице извън университета, което през 2015 г. бе кандидат за депутат от Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ на Ердоган, предизвика възмущение.

Освен връзките на Булу с ПСР, назначването му с указ на президента предизвика гнева на студенти и преподаватели.

По-рано ректорът на Босфорския университет бе избиран, но Ердоган си присвои правото да назначава ректорите след опита за преврат през 2016 г., последван от налагане на строг контрол върху всички институции. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини