От х:

Днес в x:

Режисьорът Иван Добчев става почетен гражданин на Харманли

Званието почетен гражданин на Харманли да бъде присъдено на големия български режисьор проф. Иван Добчев, роден и израснал в града на Белоногата, предлага в своя докладна до ОбС кметът Михаил Лисков. Предложението е за приноса на режисьора в развитието на българския театър, по повод неговия 65 –годишен юбилей и във връзка с празника на града – 2 май. Точно на тази дата, два дни преди рождения ден на Иван Добчев, той ще бъде приветстван в харманлийския общински съвет, след като докладната за присъждане на званието бе одобрена единодушно от комисията по култура към ОбС и неговия председателски съвет.

Трудно е да се изброят всички постановки на Иван Добчев – те са повече от 150, играни на национална и световна сцена. Всяка една от тях се отличава с новаторската си интерпретация, с режисьорския промисъл за на-дълбоката същност на театъра и неговото послание. Най-завършен вид творческите търсения на режисьора намират на сцената на основаната от него и Маргарита Младенова Театрална работилница „Сфумато”, на която в момента той е творчески директор

Неговите постановки участват редовно както във всички театрални форуми в България, така и в международни фестивали и престижни театри от страни като Франция, Германия, Италия, Русия, Япония, Корея, Полша, Румъния, Словения, Хърватия и други. Затова не е чудно, че режисьорът е носител не само на всички наши национални награди за театър за 20 свои постановки, но и е удостояван и с много международни награди.

Когато се говори за приноса на Иван Добчев в развитието на българския театър, не бива да се пропуска и работата му като театрален педагог, професор в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. Идеите му за съвременния театър обаче са били излагани от самия него като лектор в Академията за модерни изкуства в Париж, а също и в Сорбоната. Като режисьор пък се е покланял под овациите на публиката на „Театер Дер Велт” и „Хебел Театер” в Берлин, на „Национален театър – Страсбург – Франция”, Театър Студио – „Варшава”, „Център „Майерхолд” – Москва” и още много други храмове на Мелпомена по света.

В много от своите интервюта именитият режисьор неизменно посочва като начало на вдъхновението си именно неповторимата артистична атмосфера на Харманли, неговите бит и душевност, махалата с колоритните й и самородни таланти, цялата митология на този южен български град, се казва още в докладната на Михаил Лисков

На 4 май 2012 г. именитият харманлиец навършва 65 години. Това щастливо съвпада с празника на града и с традицията на 2 май да се присъжда званието „Почетен гражданин” на неговите най-достойни представители. С целия си творчески път, с гражданското си и човешко поведение, с живите си харманлийски корени Иван Добчев е сред тях.

Преди на 2 май, на тържествената сесия на ОбС, на Добчев да бъде връчен почетният знак на града, предната вечер на 1 май от 18, 30 часа на сцената на НЧ „Дружба” ще се играе неговата постановка по пиесата на Константин Илиев „Нирвана”.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини