От х:

Днес в x:

След 1.5 години отрова, чистата вода приближи Меричлери

За децата на Меричлери спасението бе в минералната вода

След близо година и половина вода наситена с отровния арсен, жителите на гр. Меричлери община Димитровград са близко до мечтата си да пият прясна чиста вода. В последните 18 месеца, те бяха поени от водоноски, които доставяха не-отровна вода от Димитровград. Най-после Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет отпусна на община Димитровград 1 448 363 лв.за изграждане на външен главен водопровод от водоем в кв. Марийно до гр. Меричлери, с помощта на който ще се замени замърсеният с арсен досегашен водоизточник.

На редовното си заседание на 19 април, комисията трябваше да разпредели 21 600 000 лв за спешни нужди на населени места от страната. Меричлери спечели милион и половина измежду 855 искания за финансиране на дейности по предотвратяване, овладяване и преодоляване на последици от бедствия на територията на цялата страна.

Драмата на близо 1 500 меричлерци започна/или тогава бе констатирана/ в началото на декември 2010-та година. Проби, взети от димитровградското ВиК показаха 2 до 3 пъти завишение на арсен в питейната вода на града. Арсенът е тежък метал, който в различните си разновидности може да бъди изключително токсичен. В историята, това вещество е придобило славата на най-често използвана отрова.

Пробите на оторизирания орган за контрол над здравето на хората, регионалната здравна инспекция, потвърди нива от 25 микрограма на литър при максимално допустими 10 микрограма на литър. През декември 2010-та, водата в Меричлери бе обявена за негодна за пиене и започна мъката с водоноски. Още тогава, единственото адекватно решение бе изграждането на нов водопровод, но липсваха пари. Междувременно, година по късно, нивото на арсен във водата на Меричлери достигна 37.11 микрограма на литър-близо 4 пъти над нормата. По уверенията на институциите, водата не се пие. Но с нея се поливаха градински зеленчуци, пояха се животни, а немалко от старите хора продължаваха да си пият, отчасти подведени от успокоенията, че водата винаги си е била такава.

Не знаем дали винаги е била такава. Но знаем, че през 2011-та година градчето е било обитавано от 1381 човека над 18 години. По официални данни, на тях са били открити 903 нови заболявания. От тях 24 с новообразувания, каквото и да значи това. 9 души са с болести на кръвта. Един от тях е Танко Русев, виден активист от комитета на града, който протестираше срещу замърсяването на Меричлери. На 52 годишният мъж бе открита левкемия и преди дни си отиде от този свят в болница в Пловдив. Също през април тази година, пак от левкемия, починала и жена от градчето.

Може би няма връзка. Но всички се надяват от уравнението Вода и Меричлери, най-накрая да бъде изключен арсена.

Haskovo.net ще следи за вас как властите придвижват проекта по прекарване на нов водопродов с чиста вода за Меричлери.

Г.Христов

Останалите се спасяваха от арсена с водоноски-по две на ден
Танко Русев бе в добро здраве миналата година. Вече не е между живите
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини