От х:

Днес в x:

Държавата се захвана да помага на сираче в дълг

9-годишната Веска Веселинова

Отдел закрила на детето се е самосезирал от публикации в медиите и е започнал пълна проверка на случая с 9-годишната Веселина Веселинова. Както вече ви информирахме, детето е на път да бъде осъдена от застрахователи да плати 45 хиляди лева обезщетение, за катастрофа предизвикана от баща през 2006-та година. В нея загива и самият родител, но и 16 годишно момче. Именно тази кръвнина плюс заплащането на материални щети, ляга върху плещите на момиченцето. Отдел закрила на детето е започнал пълно проучване на казуса в опит да намери вариант да се помогне на това дете. Куриозното е обаче, че не съществуват социални механизми за защита на Веселина. По скалата на социалните, колосалния дълг не прави от Веселина дете в риск. А социалните закрилят само децата в риск. Ще се търси вариант за юридическа помощ за сирачето и законови възможности да бъде спасено от воденичния камък на дълга.

Случаят с Веселина е повече от заплетен, защото макар и законна наследница на баща си, няма няма никакво наследств. По думите на брат му Панчо Карамфилов, Веселин е притежавал само „маса и два стола“. С цел да осигурят бъдещето на сирачето обаче, бабата и дядото прехвърлят имотите си на него и така Веселина получава наследство, което би могло да бъде обект на съдебен иск.

Според застрахователят ДЗИ, още след катастрофата те се опитали да уредят претенциите си с майката Стефка Йорданова, но тя категорично отказала да стори това. Затова от ДЗИ се принудили да заведат дело срещу законната наследница, в случая-детето.

Драмата на детето може да си припомните във видеорепортажа „Дете ще плаща дълга на баща си“. Haskovo.net ще ви държи в течение с развоя на събитията по казуса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини