От х:

Днес в x:

Правят модерно кръгово кръстовище около Водната кула?

Идеята за изграждане на модерно кръгово кръстовище около Водната кула предлагат от Общината

Модерно кръгово кръстовище да бъде изградено около Водната кула е варианта, на които са се спряли засега специалистите, които заседаваха на Експертен съвет в Общината тази седмица. Те обсъждали още три възможни плана, но те се оказали неудачни и не решават проблема с трафика в града.

Поводът за срещата между специалисти и инженери бяха предстоящите ремонти дейности по строежа на ЖП отсечката до Свиленград. Както вече стана ясно, ще се наложи надлезът на бул."Трети март" да бъде повдигнат с 1,20 м. заради електрифицираните влакове. Това води след себе си големи промени, не скри днес архитектът на Община Димитровград Томи Томов.

"Община Димитровград има намерение да извърши и корекции на двата ръкава -източен и западен, които водят към Спортната зала и новата автогара, защото там съществуват няколко конфликтни точки - пресичане на пешеходни и автомобилни потоци", каза Томов.

Той разказа, че има идея Водната кула да стане център на Т-образно кръговото движение с диаметър 20 метра. Ще се направи подпорна стена от страна на бензиностанцията, в кухина в нея ще бъде разположена и самата станция. "Говорим за сериозно пътно съоражения", подчерта специалистът.

В същото време ще се запази и сега съществуващото кръгово до Спортната зала, но то ще бъде разширено. Предвидено е и разширяване на пътните платна от 9 на 14 метра. Става дума за лентите, идващи към кръстовището и за тези върху новия надлез, поясни архитектът.

Архитект Томи Томов

На софийските проектанти, от Общината предлагат булевард "Д.Благоев" от кръговото до Спортната зала, до това до ОMV да стане еднопосочен в посока изток-запад. Идеята тук е да остане връзката с улица "Ромен Ролан", която води до големите хипермаркети в града.

Предстои този вариант да бъде подложен на обсъждане в Общинския съвет и на общоградска среща, каза Томов. Със сигурност обаче, ако бъде разработен и одобрен, проектът ще улесни трафика и в същото време ще запази емблематичната за града Водонапорна кула.

От западния край на новия надлез се предвижда и направата на един подлез, който да поеме пешеходния трафик. Арх.Томов припомни, че новата ЖП отсечка, минаваща пред града ще бъде отделена с шумоизолиращи стени, което ще направи невъзможно пресичането пред ЖП лините.

Ако бъде одобрен, вариантът за кръговото около кулата ще улесни значително трафика, смята Томов

Проектирането и разработката на идеята, както и началото на нейното изпълнение веротно ще отнеме от 3 до 6 месеца, стана ясно от изложението на главния архитект на Общината.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини