От х:

Днес в x:

Стартираха проекта за 133-метровия Левски край Свиленград

Пресконференцията в Свиленград: (отляво надясно) Светлозар Жеков, заместник председател на сдружението, Георги Манолов, Илиян Матеев, Георги Еленков

Днес бе даден официален старт на кампанията по изграждане на мемориален комплекс на Васил Левски край Свиленград. Това стана на съвместна пресконференция, на която инициаторите от сдружение „Аз обичам България“, кметът Георги Манолов и шефът на Общинския съвет Георги Еленков разясниха идеята за исполинския паметник.

Това е най-големият мемориален комплекс в България и един от най-големите в целия свят. Той включва 133-метров паметник на Васил Левски, интерактивен музей с най-ярките моменти от българската история, информационен център, изложбена зала и зони за отдих.

Самата фигура на Апостола ще е 101 метра, постаментът е висок 12 метра, цели 20 м. над главата на Левски ще се издига знамето.

По предварителни данни проектът ще струва около 4 милиона евро. Необходимата сума ще бъде събрана от доброволни дарения от фирми и граждани, SMS-кампания, продажба на сувенири, обясни председателят на сдружението Илиян Матеев. Според него набирането на средства ще продължи от 2 до 5 години.

„Още преди официалния старт на кампанията събрахме около 75 000 лева, които непрекъснато се увеличават, допълни Матеев. Той уточни, че по проекта вече работи екип конструктори, начело с доц. Людмил Оксанович, преподавател във ВИАС, както и архитекти с ръководител арх. Емил Драганов, също преподавател в института. Скулптор е Илия Иванов от Търговище, с многобройни изложби у нас и в чужбина и с опит в изграждането на паметници на Апостола.

„Нашето желание, продължи Илиян Матеев, е изграждането на внушителния монумент на Апостола да бъде дело на целия народ, на цялата нация. Ние не искаме да съберем от 8 фирми по 1 милион. За нас ще еднакво ценен и милионът от дадена фирма, и левчето на пенсионираната учителка от Две могили. Желаем тази идея да вдъхне чувство за единение на нацията“.

Кметът на Свиленград Георги Манолов пък съобщи, че общината е спечелила проект за облагородяване на района, в който ще се намира и монумента. Става дума за територия около 300 дка. Там ще се извърши залесяване, облагородяване и място ще се превърне в парк. Сумата, осигурена от ЕС, е 283 000 лева. „Само след 24 месеца това място ще изглежда съвсем различно“, увери Манолов.

Мечтата на инициаторите е монументът да бъде готов до 2017 година. Тогава ще се отбележат 180 години от рождението на Апостола.

Тодор Кръшков

На това място ще се издига 133-метровият паметник на Апостола
Подножието на бъдещия монумент

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини