От х:

Днес в x:

Дървото сади райска градина, търси се Ева

Русата и Черната усърдно работят с лопатите. Кавалерите повече ги гледат

Гимназията по дървообработване и строителство засажда и разширява райска градина в двора на школото си, съвсем в унисон с библейският канон. Посаждат се 64 растения и семена, които според легендата Ной пренесъл в Ноевия ковчег по време на потопа. Днес към горският парк на училището бяха добавени 15 фиданки от сортовете Червен дъб и Явор. Със засаждането им стартира седмицата на гората, по традиция тържествено чествана от гимназията. ПГДС „Иван Асен Втори“ е единственото училище в региона, което преподава горско и ловно стопанство.

На бодването на фиданките днес присъстваше депутата Иван Петров, както и кмета на Минерални Бани Мюмюн Искендер. Искендер е член на училищното настоятелство в гимназията. Двамата с Петров лично развъртяха лопатите под одобрителния поглед на шефа на държавното Горско Николай Янчев. По случай седмицата на гората, Горското подарява безвъзмездно 1000 фиданки, които ще бъдат засадени равномерно във всички общини в региона, училища и паркове.

Гимназията по дървообработване има най-солиден и разнообразен горски парк, в сравнение с други училища. По оригиналният замисъл на ръководството на школото, той е комбиниран с великолепни макети на къщички, мостове над сухи реки и църкви (!) изработени саморъчно от възпитаниците на училището. Идеята била видяна за пръв път в побратимено училище от турския град Къркларели. Последния принос в китния пейзаж на гимназията е макет в мащаб 1:100 на църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в старопрестолнината Велико Търново. Тя е издигната в чест на победата при Клокотница извоювана от патрона на Дървото, великият Цар Иван Асен II. Гимназията искали да направят в двора си пълно копие на църквата в размер 8 на 4 метра, но изненадващо защо, от общината не дали строително разрешително. Затова църквата останала само на макет.

Най-приятно изглеждащият и вече оформящ се замисъл е за Райската градина. Измежду растенията ще има каменни плочи с пасажи от светото писание. Каменен макет на Библията вече е на постамент в средата на градината. „Търси се само Ева“ шегуваха се някои от многото Адамовци в гимназията. Бегъл поглед обаче показа, че имаше и достойни Еви. Достатъчно за конкурс, с усмивка уточни преподавател от ПГДС. Освен красиви, Еви-те бяха и работливи, особено сръчни с кирките и лопатите.

Г.Христов

Дълбоко
Горското даде личен пример
Депутата Иван Петров се впрегна най-много да показва
Макет на "св. Четиридесет мъченици". За него не се изисква строително разрешително
Макети на възрожденски къщи освежават двора на училището
Кандидат Еви
Официално присъствие
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини