От х:

Днес в x:

Искат 180 г затвор заради симеоновградската касапница. Преглед на регионалния печат

"Искат 180 г затвор за Данаил и Живко", водещо в "Новинар юг". 6 трупа по 15 г или 90 години на човек. Това е искането на адвокатите на зачернените родители от Симеоновград срещу причинилите смъртта на техните деца Данаил Георгиев и Живко Желев във Великденската катастрофа в Симеоновград, миналата година. 15 години лишаване от свобода е максималната санкция за обвинението "причиняване смърт по непредпазливост" след употреба на алкохол. В българското законодателство това няма как да се случи, за разлика от американското. Българската Темида налага едно общо наказание при доказване на вина-в случая максимално 15 години. Така излиза че за един убит от пиян шофьор се дава същото наказание както за 6-ма убити.

Май е време и законът да бъде променен и още по важното спазван. Защото войната продължава:

"9-та жертва:студент уби 20 годишен при челен удар. Край Поляново Пежото на турският студент Бариш се врязва челно във Фолксваген в резултат на което гине 20 годишен младеж от хасковското село Стамболийски. Причините тепърва ще се разследват. Инцидентът е станал в 3 сутринта.

Дори и Бариш да не е пил алкохол и да не е карал с превишена скорост, то тръгване на път след полунощ си е жива предпоставка към заспиване зад волана и като нищо може да се случи в 3 сутринта. Както може би се е случило, понеже младият мъж не помни как точно се е ударил в другата кола. Много съжалява, което не топли жертвите му. Можеше вместо това да помисли когато тръгва на път по това време.

"Дядо Николай си сменя наместника"-чело. Пловдивският митрополит Николай ще смени наместника на хасковска епархия. До рокадата се стига след като хасковският отец Антоний Енев си подаде оставката от поста. На негово място ще бъде назначен димитровградският свещеник отец Георги от храм "Св.Димитър". Новият наместник ще има канцелария с приемни часове в Хасково. Складът за свещите на храмовете в областта обаче ще бъде преместен от Хасково в Димитровград.

"100 годишнината от Балканската война край паметника на 10-ти родопски полк?". Честванията за последната война която сме спечелили, да бъдат в Хасково, настоява областната Ирена Узуунова. Подкрепят я бившият министър и настоящ шеф на националния исторически музей Божидар Димитров и съюза на запасните офицери. Стара Загора обаче ни е основна конкуренция-от там цар Фердинанд обявил войната.

Едно че заралиите, като че ли имат повече ресурси да спретнат лъскаво тържество, друго че от община Хасково още не са предвидили някакво честване на юбилея. За справка-Любимец, Свиленград и Харманли вече са изготвили програмите си за празничните тържества догодина.

"Гласуваха нов мандат за шефа на болницата в Димитровград". Д-р Здравко Наков е утвърден за управител на общинската болница в Димитровград за следващите 3 години. Той ще трябва да се справя с дълг който вече надхвърля един милион лева. Стратегията му за развитие на здравното заведение обаче бе определена като много добра от коалиция "Да за Димитровград", в чийто мандат за управление на града, бе назначен д-р Наков.

"Пияна се подпали в леглото си с цигара", водещо заглавие от "Хасковска Марица". 67 годишна баба била в нетрезво състояние и макар да била трудно подвижна, пушила в леглото. Запалил се дюшека, жената получила изгаряния по краката. настанена е в МБАЛ Хасково без опасност за живота.

"Приемна майка-основен поминък в Динево" чело. След 55 годишната Христина Стоянова, професията приемна майка започна да става масова в хасковското село Динево. В момента 5 жени отглеждат деца взети от хасковските домове, а още 4 кандидатстват, някои за по две деца. На месец профи майката получава по около 500 лв и работи с плътната подкрепа на социалните.Детето се отглежда в абсолютно семейна среда и има детството на всички свои връстници.

Това е един от най-сполучливите проекти на социалните при който и двете страни са доволни. Държавата със сигурност харчи по повече от 500 лв на месец за да отглежда това дете в дом, а от там далеч не излизат пълноценни членове на обществото. На село пък хората имат достатъчно място и са затъжени за деца. Всички от приемните майки са отглеждали свои деца и не са "боси в занаята". За разлика от тромавите процедури по осиновяване, длъжността профи майка води до бързо извеждане на детето от дома, като биологичната майка запазва правата си над детето. От друга страна при липса на интерес от нея, осиноваването от приемната майка става бързо и светкавично.

"5 часа се дърлиха в Обс Димитровград". Толкова продължи заседанието на местният общински съвет в който се разглеждаха 47 докладни. За качеството на дебатите може да се съди по достигнатия абсурд,  Обс Димитровград да обсъжда ръководството и смяната на шефа на тамошното ВиК. Макар и със значителен дял на участие от страна на общината, все пак държавата е принципала на водното дружество. Излиза че Димитровград ще казва на Министерството на регионатлото развитие, какво да прави и каква да е кадровата му политика.

"9 бригади срещу кражби на вода пуска ВиК", вече става дума за ВиК Хасково. Те са тръгнали на наказателна акция, срещу кражбите на вода, най вече в селата. Там имало грубо крадене-използване на питейна вода за поливане. Заради това много квартали в Хасково оставали без вода през лятото.

Без коментар.

Това бе по-интересно от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини