От х:

Днес в x:

Петър Ганев от ИПИ: В средата на годината над 800 лв. заплата в Хасково

Около средата на годината заплатите в Хасково ще подминат 800 лева, прогнозира на база анализа за икономическия растеж в региона старши икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев.

Според данните за първото тримесечие, в Хасковски регион възнагражденията вече достигат 780 лева, има ръст около 7 %, което обаче все пак е с една идея по-ниско възнаграждение от средното за страната. Според анализатора потенциалът за покачване на заплатите в Хасковска област е в развитието на промишлеността. Това ще е секторът, който ще изтегли възнагражденията и в останалите икономически области.

Петър Ганев припомни, че 50 000 души работя в област Хасково, като ¼ са заети в преработващата промишленост, което е 13 500 души. Заплатата там обаче остава сравнително ниска, посочи анализаторът. Но това според него е обяснимо именно заради  заплатите под средните нива за страната.

През 2017 година водещи икономически центрове у нас са София, Пловдив и Стара Загора. В тези региони са създадени 2/3 от работните места  през миналата година, припомни Петър Ганев. Ако в окото на кризата през 2013 година заетостта в Хасково е била 54 %, то през 2017 година регионът вече е с коефициент на заетост 64, 3% при средни за страната 68-69 %. „ Предимство на Хасково е, че е в този регион, който дърпа напред-в близост до тези два центъра-Пловдив и Стара Загора“ .В  Хасковско има още потенциал за хора, които търсят работа, но не са си намерили. Има интерес инвестиции от Пловдив да се пренасочат към Хасковско, посочи Ганев, като даде пример с откриването на завода за автомобилни кабели край Димитровград „Язаки“. „Появата на нови инвеститори и наемането на повече хора в преработващата промишленост ще създаде натиск за показването на заплатите в сектора“, посочи той.

В региона най-високите заплати -около 1400 лв. са в производството и разпределението на електрическа енергия, но пък в този сектор са заети едва 586 души и потенциалът е малък за отваряне на нови работни места. Другата висока заплата-над 1200 лева в региона е в сектора на създаването и разпространението на информация-IT, аутсорсинг. И тук обаче все още работят малко хора- 500 души. „В този сектор е потенциалът за млади хора, които искат да останат в региона.“, обърна внимание икономистът. В сектора на експорта на услугите има и огромен потенциал за покачване на заплатите, смята той. „Всички икономически центрове, които са дръпнали през последните години, Пловдив в това число, са тръгнали напред именно поради наличието на една разрастваща се кохорта млади хора, които работят в този сектор и получават доста високи заплати. Те нямат нужда да ходят в София, заради високото възнаграждение там, а остават в региона си и го получават тук. Така че това определено е ниша в Хасково, в която може да се разработи„

Търговията, транспортът и хотелиерство, са други сектори, в които са заети младите хора от региона. Но и в тях заплатите остават сравнително ниски „ Тук индикаторът е, че първо трябва да гледаме промишлеността и разрастването на сектора. Когато там нараснат заплатите, ще дръпнат и другите сектори.“

Като добра новина анализаторът посочи промените в строителния сектор в региона. Ако до преди години е имало просто бум в строителството, което обаче е довело и до задълбочаване на проблемите в сектора, то сега се произвеждат строителни стоки, които се изнасят.

Относно цялостния икономически растеж в страната мнението на специалиста се препокрива с очакванията на БНБ и Министерството на финансите- той  да се задържи  настоящият си ръст в близките години години. „За България се очаква икономическият растеж да задържи около 3-3,5 или малко над 4%. Малка е вероятността да „избухнем“ с растеж от 6 % например, или пък да паднем на около 2%. Така че в този план може да се очакват години, сходни на предходната и на тази“, посочи още Петър Ганев. 

Променя се обаче източникът на този растеж. „Ако в по-тежките години износът е бил основен източник, който ни издърпа и от кризата, то сега вече потреблението е това, което води. Това означава, че много повече са заетите хора у нас, има ръст и в заплатите, не на последно място оказва влияние и повишената бройка на туристите, които посещават страната ни. На следващо място са инвестициите, които са винаги спорен елемент. Въпреки че те са много по-малко от 2008 година, но в усвояването на европейски средства и евентуалното привличане на повече чужда капитал, е другият потенциален двигател на икономическия растеж у нас.   Като новото предизвикателство пред бизнеса у нас, Петър Ганев посочи липсата на кадри.“ „Този проблем го има в цялата страна и във всички сектори. Така че това е голямо предизвикателство пред бизнеса.“

 
Красимира Славова
Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (30)

  • 1
    Ви
    вип
    54 -3
    09:57, 3 юни 2018
    Къде това че ми стана смешно? На повечето места знаем колко дават 500 550лв така че май е слънчасал човека
    • Ма
      мастикаджия
      24 -3
      13:23, 3 юни 2018
      Ако на тоя бърборан майка му се казва Маргарита Ганева,няма какво да говорим.Прочу се като шеф на социални грижи на времето.Малък ужас на прехода беше.
    • Гр
      Гражданин
      6 -14
      15:22, 3 юни 2018
      Всичко това е прогноза на база анализ. Но между др... Виж коментара
  • 2
    Бе
    Бероец
    40 -5
    10:22, 3 юни 2018
    Алоооооо Петърчо вземи се събуди от зимния сън и стъпи на земята, това е абсолютно нереално с действителноста стига сте приказвали врели некипели знаят се нивата на заплащане и прочие. Всички кадърни бягат презглава от опустяло Хасково и това ще е тенденцията не се самозалъгвайте моля ...Z
  • 3
    Тр
    Трай коньо!
    31 -3
    11:02, 3 юни 2018
    В джобс.бг пише друго! ПР-чето да се запознае с обстановката преди да развява небивалици.
  • 4
    Го
    Гошо
    50 -4
    11:09, 3 юни 2018
    Няма по-умрял град от Хасково! ГРОБ/КУМГЕЙТ/ТИТИ ЛИЛЯНАТА + всички пиявици и лизог*зци ликвидираха града! Няма млади! Всичко загива в Хасково! Бягайте и се спасявайте!
    • Jo
      jo
      16 -17
      15:03, 3 юни 2018
      ами нали някои хора реваха,че бившия кмет уж бил изгонил младите.Е сега да видят,че от където е минал Герб трева не никни.Затворили са кръга по много нагъл начин и не допущат други хора, само приближени до тях.Става въпрос за поддръжка на техника,разни търгове и т.н,и т.н., в много свери.Града ни остана без млади специалисти заради тях.
  • 5
    Ре
    реалист
    26 -3
    11:34, 3 юни 2018
    Това ни е бизнеса,това са ни работодателите,такива са ни синдикатите.Ако имате роднини в Германия,питайте ги,колко често стачкуват там.Като казвам стачка, не говоря за някакво мижаво предупреждение, че уж,ама можеби,ама ако.Там предупредителна стачка означава,отиваш на работа,но всъщност блокираш входовете на фирмата,както и съседните до фирмата пътни артерии и никой полицай не идва да те пита защо.Ефективна стачка означава,да блокираш основни градски и междуградски артерии,Тогава синдикатите се събират,субират хора от дриги фирми и т.н. и т.н.И тази година в Гер. вече стачкиваха или се готвят да стакива.Германски пощи,гер. железници, Луфтханза,много местни фирми на градски транспорт, ПОЛИЦИЯ,ПОЖАРНА, медицински персонал, металообработваща индустрия, ФАБРИКИТЕ НА ФОРД в Гер.,................в България,така и една стачка не видях последните години.КНСБ,ПОДКРЕПА са за боклука.
  • 6
    Ко
    Кольо
    19 -24
    11:41, 3 юни 2018
    Заплатите около 1000 лв. се дават на хора, които с... Виж коментара
    • Ня
      Някой
      1 -1
      04:30, 4 юни 2018
      Евала,съгласен съм с теб,аз в момента съм в германия,и аз мога да кажя че България си е най,но има едно нооо :) жалко че много хора се залъгват !!!!
  • 7
    Ре
    реалист
    29 -2
    11:56, 3 юни 2018
    Колъо, личи си, че не си работил в чужбина.Какво значи СПУКВАМ от работа?Знаеш ли, че Франция и Германия са с рекорд по почивни дни в ЕС! Най/малко България и Гърция.Виж статистиката на ЕС.Тук нямат право да те СПУКАТ от работа,говоря за западна Европа, защото при ТРУДОВА ЗЛОПОЛУКА, работодателят се СПУКВА ОТ ПЛАЩАНЕ.Докато средната раб, седмица в Бг е 40 часа,но официално.Аз мога да те убедя, че под 10 часа не съм работил в Бг,но договора е за 8, то във Франция/Гер. е 35 часа.Миналато година в Гер. няколко големи стачки постигнаха, дори 28 часова раб. седмица.Ако случайно бг медиите са ви споделили от година насам Франция се тресе от национални стачки, защото Макрон иска да облекчи работодателите, като доближи Франция до България т.е. да направи раб. седмица 40 часа и да съкрари соц. придобивки.Тук дори не говоря,че по закон в Гер. работниците имат право да контролират, какво върши фирмата. Има още мноооооого неща,за които средният българин не знае и няма кой да ви ги каже в бг.Ние махнахме соца в Бг, но соца е жив в много от т.нар. развити,европейски,индустриални държави.
    • Ма
      мастикаджия
      6 -8
      13:20, 3 юни 2018
      Абе Реалист,ти май си от тия "стайните демократи".Докато надуваш бузите,от тебе по пич няма.
      Но на другия ден си като стригана овца.Всички са ти криви.Но на колко протеста отиде?Няма те ,щото те бъз и от жена ти.
  • 8
    Ко
    Кольо
    13 -23
    11:56, 3 юни 2018
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Да
      Даа...
      6 -3
      20:26, 3 юни 2018
      Много си прав Кольо и като им гледам коментарите ,не е трудно да се досети човек ,защо сме на тоя хал! Похабено и опростено поколение...За съжаление!!!
    • Ма
      МАНГО
      3 -1
      13:37, 4 юни 2018
      Пресен пример: Идва колегата в назначения за начален час на работното време - ама точно в започващото работно време, а не примерно 5 минути по-ранно. 2 минути по-късно той е с кафето и цигарата навън. Един час след започване на работното време, колегата вече е изпушил 3 цигари и изпил първото за деня си кафе на работното си място. А той пие по три. И обядва. И закусва след обяд.
      Та се питам: колко часа реално работи колегата? И какво възнаграждение очаква?
      Никой работодател не дава пари от джоба си за заплати - той просто преразпределя това, което всеки от колектива е допринесъл като приход. Като няма приход - естествено няма и разход. Така, че замислете се какво носите като приход, а не какво получавате като доход. Дохода, както и всичко друго, е в следствие на положен труд, а не в откраднато работно време /което по официална статистика е най-краденото нещо в България/. Само някой да не ми каже, че на Запад може да си позволи да открадне работно време. Не става - изпитал съм го на гърба си. За живота като скот - не искам да споменавам.
    • Jo
      John
      0 0
      12:27, 5 юни 2018
      чакай да питам секретарката с яката дупара, колко приходи носи, и защо шефа не си приспадне нейната заплата от неговите приходи ами ги дели на Х+1?
  • 9
    Iv
    Ivan
    19 -1
    12:20, 3 юни 2018
    И срещу тях да бягаме,пак не можем да ги настигнем......България си отива от всякъде.....Бедни и гладни ама ербапи,но така не става....Ако в дадения кошер е хубаво,то пчелите няма да бягат от него...
  • 10
    Ре
    реалист
    21 -1
    12:21, 3 юни 2018
    Колъо, ти колко германски,френски,американски работника познаваш?Да, има тарикати работници, защото има тарикати фирми.Наема ме за 8 часа,но казва, че трябвало да идвам 2 часа по/рано,също и в събота.После и за 8 часа не ти плаща, да не говорим за абсурдната практика на българските фирми да ГЛОБЯВАТ.За болничните няма и да говоря.Ами регистрирането на трудовия договор?Не ми говори глупости.Такова нещо в ЕС няма.Второ,колко фирми в Бг имат нужда от ОБРАЗОВАНИ хора?Къде ни е вискоката индустрия и технологии?Трето, ти къде в Бг можеш да получиш добро образование.Наистина къде?Те хората бягат и да се образоват, а после им кажи, че за 1000лв,трябвало да се върнат в Бг.Да прав си, че има много случаи на експлоатация на българи,които не знаят езика.Но това е схема между бг работодател и такъв в чужбина.Този в чужбина обаче е с легални документи плаща данъци т.е. той няма как да е НЕЛЕГАЛЕН,но плаща и на българския посредни.Ето там вече става зле.В Англия и Германия,такива ги гонят много.Замисли се.Ако българският работник беше мързелив, защо в Англия и Германия ревнаха за наши работници.Сега в Германия аспержите били поскъпнали,защото поляците и българите, не идвали вече за малко пари.Ами хората вече се изнесоха,заради ниските заплати в БГ,научиха езика ,намират по/добри работни места.В Бг, останаха дебили.Българският работодател хем не иска да плаща,хем иска високо качество работници.Е, сори.Ако започнеш аусбилднух в Германия, ти плащат между 800/1200 евро на месец.Да,там се плаща на ученици,които все още учат,,но и работят по 800/1000 на месец.Има много неща ,за които нямате информация.Но тук формата е кратък.
    • Hm
      HM
      3 0
      21:51, 4 юни 2018
      Казва се аусбилдунг .И ти си бил само на екскурзия в Германия ама айде...
      В Германия нещата вървят защото се спазват законите и страната се управлява от умни и квалифицирани хора,а не от прости мутри...
  • 11
    Ре
    реалист
    14 -2
    12:47, 3 юни 2018
    И последно от мен, защото станах досаден.Но очевидно Колъо е заразен от Каролев,който търси висококвалифицирани работници, но работодателят не бил длъжен да им плаща, защото те учели.Да хора,като Каролев,ИПИ,Горанов сериозно мислят, че ако работите някъде,работодателят не трябвало да ви плаща, защото УЧИТЕ!!!Потърсете в нета, да не кажете, че лъжа.Колъо, не се излагай.Само ще ти дам един един елементарен пример от последните ми дни в Бг.Моя съседка с две деца започна работа в хранителен магазин.Първият ден каза, че се набутала с 50лв., заради грешка на касата.На втория ден,липсвали 300лв.,но шефа и съвсем явно ги взел от касата през деня и обвинил нея.Жената и мъжа и сезират бюрото по труда.По/късно в извън работно време,служителка от въпросното бюро идва и предупреждава комшийката да си МЪЛЧИ...........е Колъо, чакайте светлите бъднини.И помнете, докато ви е се бъхтите там в Германия има над милион нови мигранти,които получават дом,езиков курс,детски,джобни и т.н. от джоба на ецрипейския и гермамски работник.Тук все още ги чакат да се включат в работния пазар,но явно не се получава.Важното е вие там да работите и да си мълчите.
  • 12
    В
    В
    13 0
    13:32, 3 юни 2018
    Е доиде средата на годината пак 400 лева заплата да не става въпрос за 2019 година кои ще задължи моя шеф да ми я вдигни на 800 лева а
    • Ня
      Някоя
      6 -4
      08:19, 4 юни 2018
      Не знам какво работиш, но като ти гледам правописа, и аз да съм ти шеф, няма да ти вдигна заплатата. Нищо, че е западнал град в Хасково се взимат доста добри пари, само такива неграмотници като теб се оплакват, другите взимаме хубави пари-моите 1100-1200 лева на месец и твоите 400 правят средната за града 700-800 лева
  • 13
    Ре
    реалист
    11 0
    15:30, 3 юни 2018
    Мастика, баща ми беше в Бг местен синдикалист.Отказа се, защото ,когато дойдат ПОДКРЕпаджии от София,обикалят всички кръчми в града и накрая българския работодател забочва да глобява.Сега съм в друга държава и мога да те уверя,че след записването ми в синдикат,веднага те викат на БЕЗПЛАТНИ семинари, за да те информират, как закона ти дава права да контролираш работодателя.Когато има стачка на даден отрасъл,останалите работници помагат.Ще спра до тук,Не си мисли,че тук всичко е перфектно и ние лежим под маслиновото дърво на социалната държава.Повечето от нас непрекъснато се борим с идиотски капиталистически практики.Всички ЗАЕДНО.Понякога е ГОРЗНО.Тук седмица нямахме градски транспорт,всички,студенти,ученици и т.н. трябваше да ползват коли или да ходят пеша, НО НИКОЙ НИЩО НЕ КАЗА срещу стачкуващите.Специално търсих статии или коментари,които да обвиняват шофъорите.НИЩО!!!!Но такива като теб веднаха ще се нахвърля,.Това съм го виждал много в Бг.Така, че не говори,а отивай и си търси правата.Убеждавай хората,търси факти,информация и т.н.Само заедно можем да променим нещо.
    • Ма
      мастикаджия
      3 -3
      17:47, 3 юни 2018
      Ти затова ли отиде в друга държава ,та да сме "заедно"?
    • Ма
      мастикаджия
      3 -3
      17:52, 3 юни 2018
      Между другото,кажи поне едно име на Софийски синдикалист от Подкрепа,дето е висял по кръчмите?
      Щото аз доколкото знам ,те от софийската Подкрепа не са идвали изобщо в Хасково.Поне последните 20 години.
  • 14
    Az
    Az
    6 0
    16:06, 3 юни 2018
    Добре да излезем всички недоволни Хасковлий и да затворим магистралата , та да се стреснат малко Софиянци , като не могат да отидат на море, както и гастарбайтери да се преберът.
    • Ре
      реалист
      3 -2
      16:48, 3 юни 2018
      Ти не затваряш магистрали,за да пречиш на някой.Ти затваряш магистрали,за да защитиш правата си.За да подобриш живота ма себе си,семейството си, града си,държавата си.Включително и на софиянци.Тебе са те тренирали да мислиш, че все на някой пречиш,когато защитаваш основни човешки права.Ти мислиш, кой , как,къде някой ще реагира, а не мислиш за своето и на семейството ти оцеляване.Айде преди ни лъжеха и замаяваха, но сега всичко е ясно.Всички сме в мизерията, но нищо не правим.Нашите ц***** имат по/демократични инстинкти от “образованите“ българи.Те успешно и задружно си защитават правото на живот,а ние не,Ние сме се вкарали в самоубийствена спирала.......и не ни пука.
  • 15
    Ре
    Реалист
    3 0
    18:27, 3 юни 2018
    Мастика, аз с родните синдикати работа не съм имал.Слава на бога.Ами то синдикалисти няма и да видиш,затова сме загинали в Бг.Баща ми беше в синдиката преди около 20г.Очевидно всички виждаме развитие!!Аз не напусках Бг, а ме изгониха.Няколко години поред заплатите ми едва плащаха наема.Накрая се разболях,не можех да работя за известно време,нямах и пари за чужбина.....в един момент се оказа,че мога има къде да остана в Гер.Знаеш ли колко пъти съм се опитвал да променя неща в университета и в работата.Някъде успявах,но винаги се сблъсквам с,такива като тебе.Последния ми работодател обичаше да казва. "Ще ви сменям,като носни кърпички." Ами прав е,ние се държим,като носни кърпички.
  • 16
    Ма
    мастикаджия
    4 -4
    21:01, 3 юни 2018
    Реалист си ,но в твоята си реалност.Аз останах тука.Все нещо ще съм полезен.А ако ти се беше блъскал с такива като мене,нямаше да има защо да бягаш.Но си намерил леснината.Не те коря.Това можеш ,това правиш.Лошото е ,че даваш кофти пример. Посткомунистите от ГЕРБ точно това искат.Но няма да ме разбереш.
    • Не
      Незапознат
      3 -1
      22:05, 3 юни 2018
      Мастика каква е тази твоя и моя реалност?Реалноста е тази в която сега живеем.Това че тука роптаем и сме недоволни или пък някои и доволни от нея я прави наша.Хубаво е да сте уверени че сте полезен.Вярата е хубаво нещо.Даже и да мога да ви я отнема не бих го направил.Така че и вие не се опитвайте да правите същото с другите!Човека се е махнал от тук защото не е съгласен в това което вярвате вие.Кофти пример е да обвиняваш някого за избора му да го наричате беглец и страхливец като в следващият момент ми се правите едва ли не на голямата работа говорейки че не е стигнал той или другите коиото мислят като него до този етап до който сте вие за да ви разберат.
Последни новини