21 °C

Петър Ганев от ИПИ: В средата на годината над 800 лв. заплата в Хасково

Около средата на годината заплатите в Хасково ще подминат 800 лева, прогнозира на база анализа за икономическия растеж в региона старши икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев.

Според данните за първото тримесечие, в Хасковски регион възнагражденията вече достигат 780 лева, има ръст около 7 %, което обаче все пак е с една идея по-ниско възнаграждение от средното за страната. Според анализатора потенциалът за покачване на заплатите в Хасковска област е в развитието на промишлеността. Това ще е секторът, който ще изтегли възнагражденията и в останалите икономически области.

Петър Ганев припомни, че 50 000 души работя в област Хасково, като ¼ са заети в преработващата промишленост, което е 13 500 души. Заплатата там обаче остава сравнително ниска, посочи анализаторът. Но това според него е обяснимо именно заради  заплатите под средните нива за страната.

През 2017 година водещи икономически центрове у нас са София, Пловдив и Стара Загора. В тези региони са създадени 2/3 от работните места  през миналата година, припомни Петър Ганев. Ако в окото на кризата през 2013 година заетостта в Хасково е била 54 %, то през 2017 година регионът вече е с коефициент на заетост 64, 3% при средни за страната 68-69 %. „ Предимство на Хасково е, че е в този регион, който дърпа напред-в близост до тези два центъра-Пловдив и Стара Загора“ .В  Хасковско има още потенциал за хора, които търсят работа, но не са си намерили. Има интерес инвестиции от Пловдив да се пренасочат към Хасковско, посочи Ганев, като даде пример с откриването на завода за автомобилни кабели край Димитровград „Язаки“. „Появата на нови инвеститори и наемането на повече хора в преработващата промишленост ще създаде натиск за показването на заплатите в сектора“, посочи той.

В региона най-високите заплати -около 1400 лв. са в производството и разпределението на електрическа енергия, но пък в този сектор са заети едва 586 души и потенциалът е малък за отваряне на нови работни места. Другата висока заплата-над 1200 лева в региона е в сектора на създаването и разпространението на информация-IT, аутсорсинг. И тук обаче все още работят малко хора- 500 души. „В този сектор е потенциалът за млади хора, които искат да останат в региона.“, обърна внимание икономистът. В сектора на експорта на услугите има и огромен потенциал за покачване на заплатите, смята той. „Всички икономически центрове, които са дръпнали през последните години, Пловдив в това число, са тръгнали напред именно поради наличието на една разрастваща се кохорта млади хора, които работят в този сектор и получават доста високи заплати. Те нямат нужда да ходят в София, заради високото възнаграждение там, а остават в региона си и го получават тук. Така че това определено е ниша в Хасково, в която може да се разработи„

Търговията, транспортът и хотелиерство, са други сектори, в които са заети младите хора от региона. Но и в тях заплатите остават сравнително ниски „ Тук индикаторът е, че първо трябва да гледаме промишлеността и разрастването на сектора. Когато там нараснат заплатите, ще дръпнат и другите сектори.“

Като добра новина анализаторът посочи промените в строителния сектор в региона. Ако до преди години е имало просто бум в строителството, което обаче е довело и до задълбочаване на проблемите в сектора, то сега се произвеждат строителни стоки, които се изнасят.

Относно цялостния икономически растеж в страната мнението на специалиста се препокрива с очакванията на БНБ и Министерството на финансите- той  да се задържи  настоящият си ръст в близките години години. „За България се очаква икономическият растеж да задържи около 3-3,5 или малко над 4%. Малка е вероятността да „избухнем“ с растеж от 6 % например, или пък да паднем на около 2%. Така че в този план може да се очакват години, сходни на предходната и на тази“, посочи още Петър Ганев. 

Променя се обаче източникът на този растеж. „Ако в по-тежките години износът е бил основен източник, който ни издърпа и от кризата, то сега вече потреблението е това, което води. Това означава, че много повече са заетите хора у нас, има ръст и в заплатите, не на последно място оказва влияние и повишената бройка на туристите, които посещават страната ни. На следващо място са инвестициите, които са винаги спорен елемент. Въпреки че те са много по-малко от 2008 година, но в усвояването на европейски средства и евентуалното привличане на повече чужда капитал, е другият потенциален двигател на икономическия растеж у нас.   Като новото предизвикателство пред бизнеса у нас, Петър Ганев посочи липсата на кадри.“ „Този проблем го има в цялата страна и във всички сектори. Така че това е голямо предизвикателство пред бизнеса.“

 
Красимира Славова

30 Коментара

Хороскоп за 16.08.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини