От х:

Днес в x:

130-метровия Левски - замразен

Статуята на Левски засега си остава само на макет

Фондацията „Аз обичам България“ която трябваше да организира дарителска кампания за построяване на 130 метрова статуя на Левски по българо-турската граница, още не е стартирала събирането на парите, необходими за осъществяване на проекта. За строежа трябват 9.5 млн лева, но въпреки огромната сума и многото време което мина от оповестяването на идеята, няма никакъв напредък по въпроса. Представители на Фондацията отказаха коментар при визитата си в Свиленград вчера, под претекст, че предстои официалното презентиране на идеята в НДК.

Проектът засега е само на макет. Трябва да представлява 130 метрова статуя на Апостола на свободата, която ще бъде поставена и върху хълм. До върхът на статуята ще се стига с панорамен асансьор а гледката оттам ще е на много километри, до мраморно и бяло море.

На подстъпите към монумента ще бъдат разположени 4 камъка с издълбани в тях заветите на Левски. Всеки завет ще бъде изписан на 4 езика-български, английски, гръцки и турски.

Амбициозният проект вече срещна завиден скептицизъм. Мнозина се усъмниха дали към момента има по-голяма статуя в света, а представители на строителния бранш предположиха, че България трябва да си внесе проектант и строители, понеже наличните в страната нямат опит с подобни грандиозни начинания.

Г.Христов

Амбициозният проект включва цял комплекс на стойност 9.5 млн лева
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини