От х:

Днес в x:

Данъчен „рай“ за ЕТ-15% върху доходите, за другите-10 %

Кампанията по подаване на годишни данъчни декларации набира скорост

15 на сто се облагат доходите от стопанска дейност на едноличните търговци, получени през 2011 година, припомнят от хасковската приходната агенция, във връзка с течащата кампания по подаване на годишни данъчни декларации.

Без ДДС-тата, данъчната ставка за ЕТ остава най-голямата. За доходите си,физически лица заплащат 10% на държавата, толкова е и корпоративния данък за големите фирми.

Така например ЕТ, чиято дейност е производство на сладкарски изделия, ще заплати 15% върху доходите си от реализацията на продукцията си. Но ако собственикът на ЕТ получи и хонорар по граждански договор, то този доход ще се обложи с данък от 10 на сто. Такова е решението на законодателя, обясниха от НАП на въпрос за разясняване на тази неравнопоставеност.

Едноличните търговци, които през миналата година не са осъществявали стопанска дейност, не са задължени да подават декларация през 2012 година.

1 200 хасковлии са обявили до днес доходите си, получени през предходната година, подавайки декларации в офиса на НАП в Хасково.

Подадени са и 763 годишни декларации от фирми за облагане с корпоративен данък. Болшинството от тях са пуснати по електронен път. Използването на интернет дава право на отстъпки от дължимия данък, като за физическите лица преференцията е 5% от сумата, а за юридическите – 1%, но не повече от 1 000 лева. НАП напомня обаче, че за да се ползва отстъпката, трябва лицето да е правило авансови вноски през миналата година.

Кампанията по подаване на декларации по Закона за корпоративно подоходно облагане се подават до 2 април. Декларациите на физически лица- до 2 май. В същите срокове трябва да бъдат платени и декларираните данъци за довнасяне.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини