От х:

Днес в x:

21 °C

Шефът на ВиК: Ако сега не плащаме такса „пречистване“, след 2 г. ще плащаме такса „глоба“

Шефът на ВиК Хасково Петко Стойчев

Инж. Петко Стойчев, управител на ВиК-Хасково

- Господин Стойчев, предстои държавната комисия за енергийно и водно регулиране да утвърди нова, по-висока цена на водата в Хасково. Вие поискахте 3.01 лв., а от комисията са склонни да одобрят цена от 2.90 бв. за кубик.

- Точно така.

- Ако тази цена бъде одобрена, ще има ли град в България с по-скъпа вода?

- Да, ще има. По-скъпа е водата в Разград, Силистра. Към настоящия момент в Стара Загора цената е 2.10 лв., в Кърджали 2.10 лв. в Разград е 2.24 лв. Тези цени са без ДДС. Сега цената в Хасково е 1.93 без ДДС. Искам да подчертая, че заплатите във ВиК Хасково не са увеличавани от 2008 година. Средната заплата при нас е 558 лв. За сравнение ще дам примери с други градове – в старозагорското ВиК средната заплата е 740, в Разград – 600, в Силистра 700, в Русе – 830 лева.

- В данните, които сте подали в ДКЕВР обаче има увеличение на средствата за заплати в сравнение с 2009 година, при това чувствително.

- Когато поех ВиК Хасково средносписъчният състав беше 517 души. Към настоящия момент служителите са 523. Увеличението, за което говорите, навярно идва от заплатите в новата пречиствателна станция. Основната причина за поскъпването на водата в Хасково е точно тя, както и цената на електроенергията. В калкулирането на разходите за пречиствателната станция са заложени заплатите на 28 души персонал, както и останалите пера, изчислени според проектната документация, защото станцията работи от миналото лято и няма друга база за разходите. А за тока ще кажа ясно – всяко увеличение на цената на електроенергията автоматично води до скачане на водата. Няма как да е иначе, защото водата идва по водопровод от Ябълково, не по гравитачен път, а с помпи.

През последните три години в резултат на мерките за енергийна ефективност сме намалили разходите за електричество с 8 процента. В същото време обаче цената на тока скочи с 12 на сто. И така цялата икономия на ВиК я налапа EVN.

Това е истината.

- И няма как да бъдат намалени още разходите за ток?

- Има три начини ВиК да пести електричество. Първият е нови помпи. Това за Хасково е направено. Вторият – честотно управление, т.е. помпите да работят само когато има потребление. Това също е направено. И третият – средно отчитане на тока. Тук вече имаме проблеми, защото имаме много помпени станции, за които нямаме нотариален акт.

- Как така нямате?

- Те са строени преди десетилетия, когато партията казваше къде и какво да се направи. Казали: тук да се направи помпена станция и са я построили. И сега ние, години по-късно, комплектоваме документи и ходим по мъките да узаконим нещата. Една такава процедура отнема много месеци.

А за пречиствателната станция искам да кажа нещо, което може би не се знае от хората, които роптаят срещу такса „пречистване“. Но трябва да се знае, че според европейските директиви след 2014 година градовете без пречиствателни станции за отпадни води ще плащат огромни глоби. Така че ако сега не плащаме такса „пречистване“, след две години ще плащаме такса „глоба“, защото тези пари пак ще излязат от нашите джобове, няма откъде другаде.

- Според вашите отчети над 50 процента от водата се губи. Това май е най-голямото натоварване на сметките на абонатите. Къде изтича повече вода – в самите населени места или по водопроводите към тях?

- По така наречените магистрални водопроводи. Огромният процент загуби са аварии по тях.

- Нали подменихте магистралния водопровод от Ябълково? Защо не се намалят загубите?

- Аз говоря за цялата област. Има трасета с изцяло прогнили тръби, от които изтичат огромни количества.

- А в Хасково? Авариите, които виждаме всеки ден по улиците?

- Въпреки че изглеждат като огромно прахосничество, при тях не става дума за големи загуби. Бих казал, че при по-голямата част от загубите в града става дума за кражба. Само за миналата година сме събрали 226 000 лева от глоби за кражби в областта.

- Вероятно най-много се краде в „Република“. Има ли решение този проблем?

- Ще ви изненадам. Не там са най-големите кражби. Влизали ли сте в циганска къща? Има една чешма на двора и евентуално една вътре. Колко вода може да открадне? Докато при нас, българите, нещата не стоят така. Краде се на едро. Краде се за цели ферми, за ниви, за кооперации. Миналият ден един жител на Хасково ми се кълнеше тук, в този кабинет, че не краде вода, че са го натопили. Само час след това ми се обадиха от нашия екип, че са открили байпаса. Отрязал с флекс нелегалната тръба и я залял с бетон. Още не бил втвърдил, когато я открили. И става дума за четириетажна кооперация.

Знам какво се говори в Хасково за „Република“. Но това не е съвсем така. И там има коректни абонати. Освен това, ако вземем да отрежем изцяло тръбата в „Република“, това няма да реши нито проблема на Хасково с водата, нито с цената й. Ромите ни създават по-голям проблем с кражбите на капаци за шахтите. Но и тук, смятам, голяма вина имат тези, които ги приемат в пунктовете за скрап.

- Дори да не са толкова големи загубите от градския водопровод, честите аварии в Хасково тровят нервите на хората. Знаем, че цялата мрежа е остаряла и амортизирана, но никакво решение ли няма?

- Към момента е отворена европейска програма за изграждане на канализация, за отпадни води. В тази програма има 700 млн. евро. Но бенефициенти са общините, ВиК не може да строи водопроводи и канали. От 2014 година пък се отварят програми за питейна вода и общините ще могат да кандидатстват.

- Колко пъти ще ги разкопаваме тези улици? Веднъж за канал, втори път за водопровод, трети път пък за нещо друго.

- Вярно че така излиза. Но такива са правилата. А що се отнася до ВиК, дружеството не може да изгражда нови трасета, а само да ги поддържа и стопанисва.

- За края на януари е насрочено учредяване на областна ВиК асоциация. Доколкото знам, тя ще може да възложи стопанисването на ВиК мрежата на друго дружество, включително частно.

- Може. И знаете ли какво ще стане тогава? Водата ще е 7 лева за кубик. Защото ако в един блок има длъжници, ще заварят тръбата към цялата сграда. Помните ли, когато поемах ВиК обещах, че няма да спирам водата на цял блок заради един или двама некоректни абонати? Спазих го, досега не съм направил такова нещо. Нека дам един пример – в едно маджаровско село живеят 27 души, а само помпата, с която ги снабдяваме с вода, харчи по 1200 лева ток на месец. Какво излиза – събираме по 300-400 лева за вода, а само за ток харчим по 1200. Но какво да направим – да ги оставим на сухо ли?

Но ако дойде един частник, какво ще направи?

Хората обаче не ги знаят тези неща, или не искат да ги знаят. И сега целият град скача срещу ВиК, въпреки че, както казах, цената на водата не е пипана от 2009 година. Знаете ли например в Германия колко струва водата? Ако едно семейство плаща по 80 евро месечно за ток, за вода плаща 40. Там цената на водата е наполовина на електричеството.

Аз знам къде ни е проблемът. Не е в цената на водата. Проблемът е в ниските заплати. Това е истината.

- Връщането на язовир „Тракиец“ като водоизточник за града няма ли да поевтини водата?

- Абсурд. Първо – цялото трасе, то е 12-13 километра, вече е надупчено и трябва да се смени. Ние за 3 километра напорен водопровод вложихме 6 млн. лв. представете си колко ще струва възстановяването на 13 километра трасе. Освен това, в един открит басейн като „Тракиец“ микрофлората е съвсем различна от водата в кладенците на р. Марица.

Интервю на Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
13 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
13 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
13 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
13 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
13 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
13 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
13 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
13 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
13 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
13 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
13 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
13 май 2021
Последни новини