От х:

Днес в x:

Кметът: Правя 100 апартамента за малцинствата

Снимката е на вестник Заман

Бел.ред. В редакцията на Haskovo.net се получи материал от турският вестник Заман с интервю с хасковският кмет Георги Иванов. Понеже в интервюто има любопитни неща, несподеляни от градоначалника с хасковските медии, публикуваме интервюто с известни съкращения.

Основно ще работя за инфраструктурата и градоустройството на града, заяви пред в. “Заман“ избраният за четвърти мандат кмет на Хасково Георги Иванов. С европейските проекти Георги Иванов ще реализира сто апартамента за етническите малцинства в града. Общината ще се насочи върху задържането на младите в Хасково, което е един от основните проблеми. Според кмета Иванов проблем е липсата на висше учебно заведение в Хасково. Той изразява готовност да предоставят сграда и пансиони за висше учебно заведение. “

Какви са бъдещите Ви планове за четвъртия мандат?

Да продължим инфраструктурата, тоест сега подготвяме един проект, с който да похванем кварталите – тротоарите, да подменим улиците. Имаме четири нови квартала, които бяха вилни зони, в момента в тях се подготвя ВиК инсталация и електроинсталации, създават се нови улици. Ще завършим сто апартамента, които започнахме да правим за етническите малцинства, които имат нужда от тези жилища, но нямахме средства. Ще търсим европейски програми, които са ни нужни – един и половина милиона. Имаме малко конфликти с управляващата партия по отношение на възможността да ги намерим. Кварталите „Република” и „Възраждане”, където живеят хора от други етноси, гласуваха за мен, тъй като аз им обръщах внимание.

Хасково ще успее ли да привлича български и чуждестранни инвеститори?

Един град трудно може да привлича един инвеститор. Стига инвеститорът да има желание да инвестира, ние даваме възможности, те си преценяват. Предстои изграждането и реконструкцията на летище и съществуващото карго летище за тази година, като се създадат складове и фирми при него. Данъчната политика е удовлетворяваща за тях. Общината само може да помогне за закупуването на земя, на която да се строи, и да плати след печалбата си като разсрочено плащане.

Ще успеете ли да задържите младите в града?

Опитваме се да задържим младите хора в Хасково. Можем да създадем млада „гвардия“, ако успеем, важно е да полагаме усилия. Готови сме да предоставим сграда и пансиони за висше учебно заведение. Това е проблемът при нас, имаме два колежа, но те не са достатъчни за нас. Да имаме ВУЗ с 2-3 хиляди студенти. Градът да привлича младите и след завършването си да работят тук.

Ще отмените ли синята зона в Хасково?

Синята зона е нещо, което го има в цял свят. Защо София разширява синята зона – това е необходимо. Синята зона е придобивка за мен. Ние не гоним печалба от синята зона, не сме стопанска организация. Ние даваме алтернатива на шофьорите, ако са паркирали на неправилно място. Ако я отменим, ще се получи анархия. Анархията не е управление.

в.Заман дава правото да се публикува интервюто, като се цитира вестника

Интервюто в пълният си текст може да прочетете на страницата на вестника.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини