От х:

Днес в x:

Средно по 1283 лв заплата взимат в хасковската пречиствателна

Пречиствателната излиза "златна"

Хасковската пречиствателна станция генерира огромни разходи. Това бе обяснението на областното ВиК за исканото от тях шоково поскъпване на хасковската вода-до 3 лв за кубик. Сега хасковлии плащат 2.32 лв. Пречиствателната бе открита на 22 юни и се знаеше, че ще оскъпи хасковската вода. Но не чак толкова. Haskovo.net полюбопитства какви точно са разходите на станцията.

По прогнози, съоръжението ще генерира милион и половина разходи през 2012-та година. Най-голямото перо е за ток-500 хиляди лева. Изчислението обаче е на база 2010-та година, а оттогава цената на тока скача. Според шефа на ВиК Петко Стойчев, станцията харчи по 2 хил лева на ден за ток, дори да не работи с пълният си капацитет. Цикълът е ежедневен и непрекъснат.

Следващото перо е за заплати. 277 хиляди лева ще си разделят 18-те назначени служители на станцията за 2012-та година. Елементарна сметка показва, че средната месечна заплата е 1282.40 лв на човек! Плюс още 82 хиляди лева за осигуровки. Все още не са огласени хората, които работят/ или ще работят/ на съоръжението.

Сред разходите са планирани 212 хил лева за заустване на отпадни води. Следват разходи за застраховки, гориво, местни данъци и такси/77 хил лв/. Предвидени са 3 хил лв за работно облекло и още толкова за канцеларски материали. 2 хиляди лева за командировъчни и 46 хиляди лева разходи за транспортни услуги. Разходите за амортизация са фиксирани на 25 хиляди лева. Интересното е, че не са предвидени пари за текущ и авариен ремонт.

Всичко-1 млн 499 хил лв годишно, които трябва да бъдат платени от хасковските абонати.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини