От х:

Днес в x:

Иван Петров за цената водата: Това е произвол на ВиК. Замкмет Станева- нищо не зависи от нас

Замкмет Нели Станева хвърли вината за ситуацията върху Областна администрация

Предложението на хасковското ВиК, цената на водата в Хасково да стане 3 лв, предизвика истинска буря във форумите на Haskovo.net. За разлика от други общини в областта, проектът в Хасково не е минал обществено обсъждане, с което да се съобрази независим регулаторен орган като като държавната комисия за енергийно регулиране /ДКЕВР/. Затова потърсихме мнението на хасковските депутати с въпроса неизбежно ли е подобно шоково поскъпване.

Народният представител Иван Петров бе категоричен, че предложената цена на водата е неприемлива. „Той/управителят на ВиК Петко Стойчев/ си дава абсолютно произволни цени, после пречиствателната станция му била виновна. Нека си прегледа разходите и да се мотивира“ отсече депутатът. „Във вода газим, жадни ходим“ допълни вбесен той. „Ако трябва, ще ходя лично в ДКЕВР за да обяснявам, че тази цена е непосилна за хасковлии“ зарече се Петров. Той обеща активна позиция от всички хасковски депутати от ГЕРБ плюс губернатора Ирена Узунова.

Според Иван Петров е недопустимо, че общинските съветници, включително и тези от ГЕРБ, не са предизвикали дебат в местния парламент, по подобие на община Свиленград. Тамошният парламент изпрати на ДКЕВР крайно отрицателно становище, при все че предложеното поскъпване бе само до 2.42 за кубик.

„Вероятно хасковските съветници са били уведомени за поскъпването“ предположи депутатът.

А дебат бил необходим, защото с предложената цена, Хасково ще стане градът с най-скъпа вода.

„Нищо не зависи от общините. Щом ДКЕВР е приел бизнесплана на Стойчев, значи ще наложат тази цена която искат“ коментира за Haskovo.net замкмет Нели Станева. Тя се възмути от предположението че община Хасково е незаинтересована. „На срещата с ДКЕВР в София бяхме единствената община от областта, нито Свиленград нито някой друг. Бяхме аз, комисията, ВиК и профсъюзите“ категорична бе Станева. Според нея, не общинският съвет, а новите водни асоциации могат да променят тенденцията за поскъпване на водата. „От две години чакаме г-н Румен Данев/бившия областен управител/ да насрочи среща за създаване на такава асоциация. Настоящият губернатор Ирена Узунова насрочи такава дата, но познайте коя бе тя-16-ти декември, на която бе насрочена датата на сесията на Обс! Физически нямаше как да присъстваме на среща в 11 часа, при започнала в 9 часа сесия“ разпалено обясни Станева.

Тя припомни, че по закон, новите водни асоциации могат да дадат стопанисването на мрежата не на ВиК дружествата, а на частен концесионер например. Такава асоциация все пак ще бъде създадена в Хасково през януари.

Бел.ред. След публикуването на новината, с нас се свърза областният управител Ирена Узунова, която категорично отхвърли твърденията на г-жа Станева. Според губернатора в областна администрация  предварително е било получено писмено потвърждение от кмета Георги Иванов, че той ще представлява община Хасково на срещата за учредяване на Водната асоциация на 16-ти декември. "Всички кметове бяха там, само община Хасково я нямаше", категорична е Узунова. Припомняме, че на последната за годината сесия бе вкарана като извънредна, докладна записка за упълномощаване на Нели Станева да представлява общината на учредяване на Асоциацията. В крайна сметка г-жа Станева не се е появила.

Не е вярно, че общинските съвети нямат думата по въпроса, категорична е областната управителка. По закона за водите всеки общински съвет трябва да даде становище до ДКЕВР, с което регулаторният орган се съобразява. Както е направил общински съвет Свиленград.

Узунова заяви, че областна администрация ще изпрати официално становище до ДКЕВР, с което ще изрази категорично несъгласие с предложената цена на водата.

Г.Христов

Според депутатът Иван Петров е нужен сериозен обществен дебат
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини