От х:

Днес в x:

Французи си харесаха хиперактивен син от "Асен Златаров"

Освен подаръци, децата от Дома получават и семейства

Френско семейство на средна възраст ще осинови 9 годишно момченце от хасковският дом „Асен Златаров“. За това анонсираха хасковските социални служби днес. Семейството вече било в Хасково и се запознало с бъдещият си син. Всеки момент се очаква да започне делото за осиновяване и ако всичко върви нормално, до няколко месеца лишеното от родителски грижи дете, вече ще има свое семейство.

За момчето се знае само че има СОП/специални образователни потребности/ представени на пресконференцията като „увреждания“. В действителност става дума за хиперактивно дете. Това не значи обаче, че просто детето е само буйно, предупредиха лекари, потърсени от Haskovo.net за коментар. Хиперактивността има за последици трудна концентрация, понякога нарушен вестибуларен апарат, трудно или никакво различаване на цветовете и т.н.

По стара традиция, не се даде никаква информация нито за осиновяваното детенце нито за евентуалните му родители. Неофициално се знае, че става дума за дете от ромски произход. Бъдещото му семейство пък са улегнали французи от малък град, които имат свои биологични деца, но искат да осиновят друго, от източна Европа. Това е първият интерес от страна на францзи към хасковлийчета, потвърдиха от дом „Асен Златаров“. Традиционните чуждестранни осиновители са италианци. Един възпитаник на дома вече е поел към Апенините през тази година. За 2011-та година, осиновените възпитаници на Дома са 3-ма.

Средно, по 4 осиновявания на месец отчитат от хасковските социални служби. Процедурата се олекоти много, след законови промени. За всяко дете вкарано в регистъра за осиновяване се проверяват едновременно по две кандидатстващи семейства. Така, ако едното се откаже, незабавно се класира другото. Допреди тази година, процедурата започваше отначало.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини