От х:

Днес в x:

Спипаха керван от 11 ромски каруци с незаконни дърва

Цял керван – 11 ромски каруци, натоварени с нелегални дърва, бяха спипани днес следобед от хасковската общинска полиция в района на зоопарка. Двайсетина мургави обитатели на квартал „Република“ конвоирали стоката, но керванът бил спрян преди да напуснат зоологическата градина. Маршрутът им обикновено обикалял крайните квартали и се спускал в „Република“ по черни пътища.

4 от каруците се оказали нерегистрирани, заради което собствениците им отнесоха актове. Грози ги глоба от 50 до 200 лева. Дървата бяха доброволно разтоварени в района на зоопарка. На място са били и общинските лесничеи, които тепърва ще им пишат актове.

Дървата не са отсечени, констатираха очевидци на разправията. Ромите са събирали изсъхнали клони и стволове. По закон обаче те също се водят бракониерски, независимо че няма отсечено дърво. „По новите европейски директиви в гората трябва да остават минимум 20 процента от сухата гниеща дървесина, за да се запази популацията от бръмбари“, обясниха специалисти от лесничейството.

„Дойдохме да съберем малко дърва за внуците, изкараха ни престъпници“, горещеше се ромка на средна възраст. „Няма работа, няма пари, няма топло. И глад“, кратко описа ситуацията тя.

Тодор Кръшков

Разтоварените от каруците дърва
На опашка за актове

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини