От х:

Днес в x:

Биха осмокласник. Таван за извинените отсъствия. Преглед на регионалния печат

"Пребиха осмокласник от "Васил Левски", водещо заглавие в "Новинар Юг". 8-класник, чието име не се споменава, бил пребит от "десетина" ученици от гимназията по механо и електротехника, чиито имена не се съобщават. Групата звъннала на момчето докато то било в час и го извикала на двора. После го накарали да коленичи и започнали да го ритат. Явно това е станало извън обширния двор на училището, защото в статията се посочва, че екшънът се разиграл "извън територията на школото" и затова не била видяна от охраната. На тел 112 позвънила класната на детето, след като то се прибрало. С побойниците работи полицията и детска педагогическа стая.

Липсата на каквито и да е имена и цитирани източници в историята, навява на онзи виц за Чапаев: "......в Англия джентълмените не проверяват картите си като играят покер. И на мен като ми тръгна една карта...."

"Димов спасява 3 влака на маса с Московски"-чело. Кметът на Димитровград Иво Димов успял да склони министър Ивайло Московски да се запазят три бързи влака от Димитровград. Линиите за София, Стара Загора и Русе били нарочени за закриване, но щяло да бъде обсъдено тяхното запазване. Министър Московски бе в бригадирския град за да инспектира състоянието н местния железопътен възел. Успя да се оплаче, че стачката в БДЖ нанесла 2.5 милиона лева загуби.

"Избират нов лидер на ДПС-Хасково". Досегашният Мюмюн Искендер е вече кмет на Минерални бани. Бившият кмет на Баните Орхан Шабан пък е кандидат за общински лидер на движението. Заедно със Себахтин Исмаил и Кадир Исов.

"35 000 шаранчета в яз. Черногорово през 2011-а"Неохим се грижи за фирменият си язовир. Системното зарибяване превръща язовир Черногорово в предпочитано място за провеждане на риболовни състезания.

"Сеч отцепи Кърджалийска, резнаха 6 дъба на Е-80". Всичко това се прави заради безопасността на шофьорите. Дъбовете били изгнили, защото били стари. За някои има съмнение че са над 100 годишни.

Снимките на haskovo.net не показаха нищо изгнило по огромните стволове, но ние не сме специалисти. Имаме си Екоинспекция и поне 10 ВУЗ-а в България които ежегодно бълват еколози. Имаме и още повече природозащитни организации, които изпълняват "проекти" по защита на околната среда.

"Изгоря голфът на Чурката" на крими страницата. Юксел Реджеб има славата на почтен човек, който не дължи пари на никого. Затова и самия той не допуска че някой може да му е запалил автомобилът Фолксваген Голф 4. Пожарникарите обаче се съмняват. Огънят е тръгнал от задната част на автомобила, където няма какво да даде на късо-най-честата причина за пожар по колите.

"Стефани и Габи май остават в Хасково"-уж нещо интересно на спортните страници. Съдържанието: Шефът на българският бадминтон Пюзянт Касабян връчи Икар за спортни постижения на Габриела и Стефани Стоеви, както и на Пейо Бойчинов младши. Развитието на младите таланти било изцяло заслуга на треньорът им Станимир Бойчинов. Но вместо него, тренировките на новата европейска шампионка по Бадминтон Стефани, вече ще води немецът Гюнтер Хубер. Девойките май ще останат в Хасково, но баща им Светослав за пореден път се заканил, че ще им търси клуб в чужбина.

Септември ще бъде май, май.

"Малкият бизнес без глас в съвета за тристранно сътрудничество" чело на "Хасковска Марица". Законодателни промени изключват от съвета за тристранно сътрудничество Българската търговско промишлена палата. Тя била най големият работодател в България ?! В съвета за тристранно сътрудничество остава само едрият бизнес плюс синдикатите и правителството. Новите критерии по кодекса на труда, по представителност на работодателите, забраняват те да извършват дейности изрично възложени им със закон или нормативен акт. Търговската палата извършва такива-регистрации и издаване на сертификати.

"Слагат таван на извинените отсъствия в клас", водещо на страница втора. Сегашната система реално не работи, затова законодателят е решил да я реформира. Това планира новият закон за народната просвета. Едно от предложенията в него е да бъде премахната границата между извинени и неизвинени отсъствия, като затягаща мярка. В момента учениците масово извиняват бягствата си от час с фалшиви медицински бележки. Иначе законът и сега допуска до 3 извинени отсъствия за една учебна година и до 7 дни с разрешение на директора. Броят на неизвинените отсъствия е до 15. На практика обаче, вътрешният правилник на училището определя броят на извинените отсъствия. Директорът на ОУ Климент Охридски Гинка |Райчева  обяснява, че ако ученикът отсъства повече от 1/3 от часовете, тогава педагогическият съвет на училището се събира за да реши какво да се прави с този ученик.

Излиза че до 1/3 отсъствия на дете от клас/ на 900 часа-300 пропуснати!/ не прави впечатление на никого. Именно учители и директори, които би трябвало да са "за" тази затягаща мярка, протестират срещу нея. Директорът на Гимназията по лека промишленост Росица Иванова без притеснения посочва, че неин ученик има 90 извинени отсъствия за миналата година. Това е близо месец пропуснато учебно време, но този ученик едва ли е бил болен от пневмония.

Сбъркана работа.

"Осъдиха 25 годишен за секс с непълнолетна" 25 годишния Динко Нанков от любимешкото село Васково, стана изкупителна жертва на разпореждането на правителството да се преследват законодателно тези, които правят секс с непълнолетни. Динко е осъден на пробация и подписка, защото се оженил за 14 годишната Анка. Година по-късно вече имат дете. Динко пък се жалва, че далеч не е единственият, който прави това.

Разпореждането на главния прокурор за засилване на наказателното преследване за секс с непълнолетни, е от края на 2010-та. Година по-късно има само двама осъдени Динко и един глобен с 1000 лв ром от Харманли. Ако контролните органи влезнат в хасковският Република, сигурно ще открият поне 20 случая и то само за ден. Един съвет за Дянков да си напълни бюджета.

"Закритите школа остават публична общинска собственост".След бурни дебати на петъчната сесия, Обс отхвърли предложението на кмета, сградите на закритите училища "Христо Ботев" и "Алеко Константинов" да бъдат преобразувани в частна общинска собственост и на практика да бъдат приготвени за продажба. Докладната щеше да мине, но в случая бе необходимо квалифицирано мнозинство от 2/3. ГЕРБ и Българе гласуваха против, а 2-ма от БСП, без Смиляна Нитова, се въздържаха.

На опозицията, без Смиляна Нитова, явно им е омръзнало да им разправят, че един австрийски университет искал да прави свой филиал в Хасково и затова се нуждаел от сграда. Без имена, без срокове. Звучи съвсем като немски инвеститор дето искал да прави завод за хладилници и за целта му трябвало 10 декара от Хасков.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини