От х:

Днес в x:

Министър Московски: Стачката в БДЖ донесе 2.5 млн. загуби

Влаковете тръгват от понеделник, след продължителни преговори постигнахме споразумение със синдикатите. Това заяви днес на димитровградската гара министърът на транспорта Ивайло Московски. Той пристигна тук, за да инспектира изграждащата се високоскоростна жп линия. Със специална машина на националната компания „Железопътна инфраструктура” министърът потегли за Крумово, за да огледа трасето и жп гарите.

Постигнатото споразумение с „Пътнически превози” е подобно на това с „Товарни”, т.е. връщаме се към договореностите от 2009 година, уточни Московски. Той допълни, че трите големи синдиката са потвърдили съгласието си за преустановяване на стачката. С някои дребни детайли не са съгласни от „Подкрепа”, но това са подробности, които не влияят върху благополучния край на стачните действия. Министърът изрази задоволство, че са успели да постигнат споразумението преди настъпващите празници, за да могат хората да пътуват спокойно по Коледа и Нова година.

Общата загуба от продължилата почти месец стачка в железниците донесе приблизително 2.5 милиона лева загуби, отговори на репортерски въпрос Московски. Той каза още, че се надява следващата година компанията да излезе на нула, тоест да стопи загубите. Засега БДЖ не разполага със средства, за да изплати немския дълг за мотрисите. Единствената възможност за уреждане на въпроса министърът вижда в Симеон Дянков, ако вицепремиерът се съгласи да отпусне средства. Последният шанс да запазим немските машини са разговорите на премира Борисов с канцлера Меркел през януари.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини