От х:

Днес в x:

Осъдиха ром за секс с непълнолетна

Осъденият Динко и жена му Анка, заедно с 8 месечния Емо

25-годишният Динко от любимешкото село Васково получи присъда от 7 месеца пробация и обществено порицание, за секс с непълнолетна. Нещо повече, от съвместното съжителство с 15- годишната Анка, той вече има 8 месечен син. С Анка се взели, когато тя била на 14 г, след "любов от пръв поглед".

Любовта от пръв поглед обаче докарва на Динко присъда в свиленградският районен съд. Два пъти седмично, в продължение на 7 месеца, Динко трябва да се подписва при кмета на Васково, че е „наличен“ и че се грижи за жената и детето си.

Присъдата е наложена в края на ноември, след като свиленградските магистрати са сезирани от местната служба „Отдел закрила на детето“. Те пък били предупредени от АГО Свиленград за непълнолетна родилка. С инструкция на главният прокурор на републиката от края на 2010-та година, всички АГО-та и лични лекари са длъжни да съобщават за непълнолетни майки.

За Динко Нанков присъдата е черна несправедливост. „ В нашето село десетки са такива“ изплака той пред репортерите. Много от ромите във Васково съжителстват съвместно дори и двамата да са непълнолетни. Несправедливото в случая е, че в подобна ситуация, те не подлежат на наказателно преследване. Такова се възбужда само ако един от двамата е пълнолетен. В случая Динко. Поради това, той е осъден по член 78 А от НК.

Динко е уважаван пастир в селото, получава 400 лв заплата от местен фермер. Жена му взима 100 лв майчинство и 35 детски. Двамата щели да се оженят, но Анка била още "малка", начерта бъдещи планове Динко. За дете явно, момичето е достатъчно голямо. Неофициалното семейство живее почтено и сравнително охолно. И двамата са доволни от избора си. Анка била по-малка от 14 години когато майка и умира. Баща и има друг брак с 3 деца. По закон, момичето трябвала да отиде в социален дом. Кака и Сийка обаче дава друга идея. Двете отиват в съседното село Хлябово, където си намират двама братя. По-големият за Сийка, Динко-за Анка.

Единственият недоволен е свекървата, която живее при младото семейство със своя „приятел“. „Казах му ази да не взима тая, ся ква беля си направи“ нареждаше Елена Нанкова. И тя обаче призна, че съвместното съжителство на непълнолетни било нещо обичайно.

Над 50 сигнала за непълнолетни, а някои и малолетни родилки, са получени само в Свиленград от началото на годината. В 46 от случаите са направени проверки със заключение, че няма данни за престъпление. Затова местните социални разглеждат присъдата срещу Динко, като пробив в системата. Но признават, че това няма да пребори традицията в етноса. Предложението им е, законът да стоварва цялата си сила върху родителите, които позволяват брак или съжителство с непълнолетни.

Повече за традицията на ромите, деца да раждат деца, вижте в нашия видеорепортаж 

Г.Христов

Анка е доволна от избора си
Динко Също, макар че два пъти седмично трябва да се разписва в местното кметство
Росица Христова от местните социални сигнализира за десетки подобни случаи
Недоволната свекърва
Председателят на районната прокуратура Антон Стоянов призна, че законът е безсилен срещу съжителството на двама непълнолетни
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини