От х:

Днес в x:

Съдът постави бездомница под пълно запрещение

Миналата зима Нефизе спеше под навеса на автобусна спирка до църквата

Под пълно запрещение бе поставена бездомницата Нефизе Смаил от Хасково с решение на окръжния съд. Искането за това е направено от прокуратурата след заявление от дирекция „Социално подпомагане“ за настаняването й в специализирано заведение. Никой от близките на жената не искал да се ангажира с обгрижването й.

Нефизе води скитнически начин на живот и мнозина хасковлии са я виждали да спи по спирки и градинки. Миналата зима тя бе спасена след намесата на Haskovo.net в една мразовита вечер от отец Златко, който я настани на свои разноски в хотел. На следващия ден пък със съдействието на социалните служби бе пратена в диспансера в Болярово, където престоя близо месец.

Жената страда от психично заболяване и няма никакви доходи. Няма дори документи за самоличност, не била освидетелствана от ТЕЛК, защото отказвала и да го стори доброволно.

Съдът прие като доказателство и подписка от жители на Хасково с искане бездомницата да бъде настанена в приют. Психиатричната експертиза по случая пък излиза със заключение, че Нефизе страда от параноидна шизофрения с трайна промяна на личността. Заболяването й е от девет години, а състоянието й е трайно и необратимо, смятат психиатрите.

Пред съда показания са дали синът и дъщерята на Нефизе. По думите им състоянието на майка им се влошило преди девет години. След развода на родителите им семейното жилище било продадено и всички останали на улицата. Децата били настанени в социални домове. След няколко години баща им починал, което допълнително влошило състоянието на Нефизе. Нямали близки и роднини, които да се погрижат за нея и тя заживяла като бездомница. Не осъзнавала, че е болна. Смятала, че съпругът й е жив.

Пред съда самата Нефизе дала същите обяснения, но отговаряла несвързано на въпросите.

След като разглежда в детайли положението, съдът преценява, че поставянето на жената под пълно запрещение е в неин интерес.

Магистратите изпращат решението си на община Хасково за определяне на настойник попечител на Нефизе.

Това вероятно ще бъде синът й Бейтула, обясниха от хасковската социална служба. Решението на случая с Нефизе е жената да бъде настанена в дома за жени с психични заболявания в Пъстрогор. Преди това обаче трябва да бъде освидетелствана от ТЕЛК. След определянето му като попечител синът може да подаде заявление от нейно име. Досега Нефизе отказваше, обясниха от социалната служба.

Още двама бездомници са грижа на социалните служби в Хасково в навечерието на студовете. Единият е Кирчо, който се приютява в автогарата. Другият – Йордан, който пък има жилище в града, но живее на улицата. Той отказва всякаква помощ и гони социалните с камъни.

Проблемът е, че в община Хасково няма кризисен център, където да настаним не само бездомниците, но и деца в риск, пострадали от пожари, наводнения, останали временно без подслон, обясниха от „Социално подпомагане“.

Тодор Кръшков

В мразовитата вечер отец Златко я отведе на свои разноски в хотел
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини