От х:

Днес в x:

Местят река заради незаконен кметски рибарник

Новото корито на Олу дере. Тук реката ще прави завой под почти прав ъгъл. Зад дигата са кметските рибарници, а нависокото е селото

Новото корито на река Олу дере в Тракиец заобикаля рибарниците на кмета на селото Красимир Бойчев и в долния им край прави почти 90-градусов завой, установи на място репортер на Haskovo.net. Корекцията на речното корито е по проект на община Хасково, заради който преди седмица избухна скандал с Басейнова дирекция – Пловдив. От дирекцията заплашиха да спрат работата, ако не се внесат корекции в плана за изместване на коритото на реката. От министерството на регионалното развитие обаче не склониха да спрат проекта, за да се изгубят европейските пари – малко над 1 милион лева. Той е по „Трансгранично сътрудничество“, съвместно с гръцката община Орестиада.

По план коритото на Олу дере от стената на язовир Тракиец трябва да направи голям завой покрай кметските рибарници. На всичкото отгоре те са незаконни. Това бе потвърдено от шефката на РДНСК Хасково Анна Джурова, която заяви, че има съставен констативен акт, че двата рибарника са незаконни и подлежат на разрушаване. Нещо повече, те не могат да бъдат узаконени. Според Закона за водите (чл. 11, ал. 1) площите в речните корита са публична държавна собственост и императивно е посочено, че не могат да бъдат актувани като частна държавна или общинска собственост. С изместването на коритото на реката обаче това вече става възможно.

Човек остава с впечатлението, че проектът за корекцията на Олу дере, финансиран от ЕС, е направен специално за узаконяване на кметските рибарници. Подобни са заключенията и на експертите от Басейнова дирекция Пловдив. В писмо до МРРБ, с копие до кмета на община Хасково шефката й Атанаска Тунтова посочва и други проблеми в проекта. Замислената като защита от наводнение дига всъщност се оказва по-ниска от регулацията на селото. Проектираната водопроводимост на мостовете пък допълнително затруднява изтичането на водата. Под първия мост например са поставени две тръби с диаметър около метър, по думите на техническия ръководител Петко Диневски ще се постави още една. Но дори с нея капацитетът на съоръжението за пропускане но водата остава критично малък. Заключението на експертите е, че ако бъде изпълнен в този си вид, проектът няма да намали риска от наводнения на селото, а ще го увеличи. Завоят под почти прав ъгъл в долния края на кметските рибарници пък е уникално решение за корекция на река.

Според ръководителя на проекта Росица Павлова обаче това не е проблем. По думите й проблемът е в наклона, а не в завоя. Тя заяви, че не е знаела, че кметските рибарници са незаконни. По думите й кметът на Тракиец имал разрешително от Басейнова дирекция, подписано точно от Атанаска Тунтова. „Ние нямаме нещо общо с тези рибарници. Земята е общинска, проектът е минал през много инстанции за одобрение. Завоят, който прави новото корито, е от полза за оттичането на водата“, каза Павлова.

Според източници на Haskovo.net по проекта за корекция на Олу дере в община Хасково се работи още от 2008-2009 година, когато няколко села по поречието на реката бяха наводнени. Първоначалният план обаче предвиждал новото корито да минава през кметските рибарници, а самите да се съборят. Още тогава за незаконните рибарници е била сезирана и регионалната дирекция за строителен контрол. Хората на Анна Джурова обаче реагират едва тази година, когато съставят констативния акт за незаконно строителство.

Кметът на село Тракиец Красимир Бойчев не бе открит за коментар, не си вдигаше телефона. Haskovo.net ще му даде думата, ако желае да представи своята позиция.

Тодор Кръшков

Петко Диневски, технически ръководител на обекта, показва новото корито в долната част на Тракиец
Оттук Олу дере ще се насочи вдясно, за да заобиколи рибарниците на кмета
След като заобикали незаконните рибарници, реката ще тече права като конец
Тук ясно се вижда старото корито на Олу дере и двата рибарника (с розов контур), разположени в поречието. С жълта линия е дигата , с жълт пунктир - новото корито на реката
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини