От х:

Днес в x:

Живата бира дойде и в Димитровград

Така наречената "жива бира", станала много популярна напоследък в големите градове вече се среща и в Димитровград. Пивото се сервира в ресторант "Балкантурист" от известно време, показа наша репортерска проверка.

Живата бира е по-мътна от другата и е с нагарчащ вкус, характерен за пивото преди години у нас. Цветът й се дължи на механичните примеси в нея, останали от преработката на ечемика, житото и хмела, обясниха специалисти.

Питието се пази в огромни херметически затворени съдове, които се доставят направо от производителя, разказаха от управата на заведението. Цената също е приемлива - между 2,10 и 2,30 върви чашата, за сравнение, друг вид бира в заведенията се движи между 1,80 - 2,00 лв. за бройка.

Това, което отличава живата бира от останалите е, че при производството й са спестени процесите на механичното пречистване - филтриране - и термичната обработка - пастьоризация. Бактериите, отговорни за ферментацията при производството не са унощижени - затова се казва и "жива". А всъщност бирената мая представляват микроорганизмите, правещи бирата.

Живото пиво има силно намален срок на годност и е добре да се пие до 24 часа след производството. При прилагане на специални грижи - съхранение на тъмно, под налягане и ниска температура, срокът за консумация може да се удължи до над 72 часа. Според специалистите, именно в тази бира се съдържат полезните за организма хранителни вещества, идващи от бирената мая.

Живата бира има по-мътен цвят и горчив вкус от традиционната
Живото пиво се пази в херметически съдове

Dumitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини