От х:

Днес в x:

Тежка артилерия оперира в хасковската ортопедия

д-р Ставрев на операционната маса

Свръхсложна операция по възстановяване на раздробени крак и ръка извърши днес в Хасково пловдивското светило в ортопедията д-р Владимир Ставрев. Интервенцията продължи над 5 часа и освен усилията на външния специалист, акумулира и времето на целия наличен състав на хасковската ортопедия-докторите Павлов, Петков, Ников и специализанта Карамитев. На операционната маса бе заложен живота и здравето на смазаното в тежката катастрофа на Е-80 преди два дни, турско дете Мехмед. В кървавото меле между тир и микробус от понеделник, на километър от Хасково, загинаха 4-ма души включително родителите на Мехмед. Прогнозите след операцията са, че поне детето ще се възстанови напълно и ще може да води нормален живот.

Многобройните счупвания бяха заключени с титаниеви устройства, които гарантират изправянето на болния на крака. Безумно скъпата операция е възможна заради наличната медицинска застраховка на гастарбайтерското семейство.

Въпреки това, операцията не би била възможна без наличието на подготвен специалист. Доцент д-р Владимир Ставрев е специализирал в чужбина операция на стави и гръбначна хирургия. Идването му в Хасково бе обещано от шефа на местната МБАЛ д-р Славчо Близнаков, като част от програма за методическата помощ за местни специалисти. В рамките на тази програма, Близнаков докара в Хасково офталмолога на Токуда д-р Веселин Даскалов, договори неврохирургът д-р Неделчо Гергелчев, а в УНГ пък ще действа специалистът по уши нос и гърло на софийската Света Ана Асен Меджидиев. Договор за работа в Хасково сключи и кардиохирургът на правителствената болница в София д-р Орлин Радев.

Ортопедът д-р Ставрев също е на договор към хасковската МБАЛ. Ще оперира най-тежките случаи на място или ще ги поема в „Свети Георги“. Голямата цел е местните специалисти да се обучат в съвременните достижения в ортопедията, защото иначе откъм оборудване отделението е прекрасно обезпечено, смята Ставрев. Под негово ръководство , хасковските доктори Павлов и Петков завършват в Пловдив курс, който ще им даде сертификат по Ендопротезиране на големи стави. Същата операция която сега извърши д-р Ставрев. До придобиване на практически опит той ще оперира заедно с тях.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини