От х:

Днес в x:

Д-р Близнаков към спешните: Елате при мен за повече пари

Д-р Близнаков/вляво/намери смелост да отстоява позицията си срещу стотици. Които пък го подложиха на кръстосан огън

След като сте недоволни от работните си заплати, елате в болницата и ще сте доволни от заплащането. Така шефът на МБАЛ Хасково се обърна към персонала на Центровете за спешна медицинска помощ в областта, които днес се събраха в Хасково за да протестират срещу обсъжданата реформа, според която те ще бъдат придадени като отделения към областните многопрофилни болници. Според д-р Близнаков, тази идея е още във фазата на общественото обсъждане и не са насрочени срокове за изпълнението и. „Дайте друго предложение. Министър Константинов ще се срещне с всички работещи в ЦСМП за да ги изслуша“ призова той събралите се лекари, фелдшери и медицински сестри от линейките. Реформа в сектора обаче трябва да има, защото Линейките са натоварени с много несвойствени за тях дейности, нещата със заплащането и организацията не са на добро ниво. „Вие самите се оплаквате“ подчерта Близнаков, който вчера говорил 5 часа с министъра по темата.

„Нямате лекари в Спешните отделения и сега искате да вкарате там лекарите от Бързата помощ“ не му повярваха от ЦСМП.

„Мисля че там им е мястото. Прекалено уважавам лекарите за да ги използвам като ескорт на пациенти. Те трябва да работят в лечебно заведение“ обоснова се Близнаков. Първата помощ на място ще се осъществява от фелдшери и сестри, а до 5 години ще бъдат обучени и парамедици.

„Диагноза по телефон не се прави, това е първото което ни учиха в университета“ оспориха лекарите и изредиха конкретни факти: В Маджарово, Ивайловград, Тополовград, Симеоновград, Стамболово и Любимец няма болници. В Свиленград пък няма спешен портал. Значи лекарят трябва да бъде търсен чак в Хасково или в други областти, а дотогава пациентът може да си отиде. „Мислим, че министърът не е разработил в детайли своята концепция и това тук е една импровизация, която само ни вдига адреналина, обобщи д-р Ризов от ЦСМП Димитровград. Колегата му от Хасково д-р Кирчев допълни: Ние бяхме в Спешно-медицинските отделения преди 4 години, но тази идея не сработи и се разделихме. Според д-р Кирчев от това ще пострада работата на терен, с която цел бяха създадени и ЦСМП-тата.

Когато Центровете бъдат администрирани от болниците ще има по-добра организация. Всеки пациент ще знае в коя болница, колко легла има, какви специалисти има, ще знае къде ще бъде насочен, представи позицията на министерството д-р Близнаков. „Оплаквате се че в детайли идеята не е развита, а ако ви бе предложена в готов вид, ще се оплаквате че не са се допитали с вас“

Шефът на МБАЛ имаше смелостта да бръкне и в парливия въпрос за парите. В момента имате фиксирани заплати, и премии и допълнително материално стимулиране са невъзможни, обрисува ситуацията той. Хемодиализата и ТЕЛК също са с бюджетно финансиране, като вас. Ако влезете в болницата това финансиране ще се запази, но ще се добавят и пари по клинични пътеки. „Срещу извършена дейност“ предупреди той. Ще се реши и проблемите с транспортиране на болни за други болници, които в момента са на гърба на ЦСМП.

Най-точна в оценката си бе настоящият шеф на ЦСМП д-р Петя Радева: „Нито едно правителство не регламентира с какво се занимава Спешна помощ-с доболнична ли, с цялата неотложна помощ, замества селското здравеопазване ли?“ Това прави Линейките нерентабилни. А всяко правителство като не може да реформира здравната система, започва да прави това в спешната помощ. Констатацията отприщи вълна от въпроси към д-р Близнаков:

Докторе, при вашите дългове, ще има ли болницата пари и ресурси да транспортира труп в 3 часа посред нощ в село Бубино Ивайловградко?

А да взима алкохолни проби от водачите на МПС? Да отива до Стамболово за мерене на едно кръвно?

Ще има, категоричен бе Близнаков и срещна откровеното недоверие на 200 души.

Медиците в Спешна помощ са готови да развият недоволството си, ако мненията им не бъдат взети под внимание. От друга страна вълненията в сектора мога да затихнат, впредвид становището на министъра, че няма срок за провеждането на реформата.

Развръзката предстои, песимистите се опасяват че сметката на реформата ще я платят болните.

Г.Христов

Недоволството на Спешните бе очевидно
Директорът на ЦСМП д-р Петя Радева бе категорична-проблема е в нормативната база, не в организацията на работа на подопечните и
Д-р Близнаков и шефът на РЗИ д-р Соня Димитрова призоваха недоволните да дават предложения
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини