От х:

Днес в x:

Само един дубъл за грешен Х. Вестниците в неделя

„24 часа": Не отказвай бюлетина, за да не я пусне друг

Дори да не искате да участвате във всички видове избори, не отказвайте бюлетините, които ви се подават по закон. Това е най-сигурната гаранция, че никой няма да злоупотреби с правото ви на глас.

За първи път от 10 г. имаме избори 2 в 1. Определяме кои ще са президентът и вицепрезидентът от 2012 до 2017 г. и кметовете и общинските съветници в следващите 4 г.

На повечето места избирателите ще получат по три бюлетини. На първата са изписани имената на претендентите за президент и вицепрезидент, като пред всяка една двойка има квадратче с номера, под който те са регистрирани. В това поле гражданите отбелязват своя вот със знак Х със син химикал.

Втората интегрална бюлетина е за кмет на община. В нея претендентите също са изписани с номерата, под които са регистрирани.

По подобен начин изглежда бюлетината за общински съветници, като в нея обаче са изписани наименованията на издигащите ги партии и коалиции и първите три имена от листата.

В населени места с над 350 жители ще гласуват и с четвърта бюлетина - за кмет на селото.

 

„24 часа": Хиляди на опашка да зърнат трупа на Кадафи

Хиляди хора се наредиха на дълга опашка в либийския град Мисурата, за да зърнат трупа на убития Муамар Кадафи, предаде Ройтерс.

Телата на застреляния в четвъртък диктатор и на сина му Муатасим се намират във фризера на касапница на края на града.

Да види лично убития пристигна и либийският премиер Махмуд Джибрил. Мъже, жени и деца се редиха, за да се снимат с тялото. "Искаме да видим кучето!", скандираха те.

Сафия Фаркаш, вдовицата на Муамар Кадафи, поиска от Преходния национален съвет да й бъдат предадени неговото и на Муатасим тела. Тя отправи призив и към ООН и останалите международни организации да й съдействат.

Тиранинът успял да изнесе тайно от Либия и да инвестира в чужбина повече от 200 млрд. долара, пише в. "Лос Анджелис таймс". Това е два пъти повече от сумата, известна на западните правителства. Според изданието, което се позовава на анонимни либийски представители, американското правителство установило през пролетта, че режимът притежава около 37 млрд. долара в банкови сметки и като инвестиции в САЩ.

 

„Труд": Гласуваме само с лична карта, шофьорската книжка не важи

На утрешните избори гласуването ще става само с лична карта. Шофьорските книжки няма да се приемат, както беше на предишни избори, уточниха от Централната избирателна комисия.

Изискването за личния документ е записано за първи път в новия Изборен кодекс, който Народното събрание прие.

Досега важеше правилото, че пред урните може да се отиде с документ за самоличност, без да се описва какъв точно. В новия кодекс депутатите отбелязаха, че става дума единствено за лична карта.

 

„Труд": Арестуваха Президента и 4-ма съучастници за обир

Групата се специализирала св извършването на взломни кражби от офиси и бижутерийни магазини. С полицейска мярка за 24 часа са задържани тарторът и четиримата членове на бандата. Иззети са над два килограма златни бижута, откраднати от златарско ателие във Варна.

Вчера столичните полицаи достигнали до информация, че криминално проявените предлагали за продаване голямо количество злато. Полицаите започнали работа по версията, че предлаганата стока най-вероятно е откраднатата на 20 октомври т.г. от златарско ателие във Варна.

Тогава рано сутринта, след като неизвестни разбили секретния патрон и обезвредили СОТ-а на бижутериен магазин, нахлули вътре и откраднали метална каса. В нея, по данни на собствениците, се съхранявали около 2,5 кг златни накити, част от които с инкрустирани скъпоценни камъни на обща стойност около 120 000 лв.

 

„Стандарт": Камата започва новия стадион

Камата ще развърти лопата за строеж на новия национален стадион в първата седмица на януари 2012 г. Това обеща самият Христо Стоичков пред Мартин Карбовски в ефира на Нова телевизия. Спортното бижу за 40 хиляди запалянковци трябва да е готово до две години и половина. "Имахме предпоследни срещи с финансист номер 1 Симеон Дянков, със спортния министър Свилен Нейков", обясни Ицо, който доведе испански инвеститори за общо три стадиона в София и Пловдив. Предстоят последни уточнения с главния архитект на София Петър Диков за мястото на националния стадион. Почти сигурно ще се строи до летището на терен от 250 хил. квадратни метра.

Формата му е заимствана от куполите на храм-паметника "Александър Невски". Погледнат от въздуха, прилича на разцъфнала роза. Очаква се да излезе минимум 150 милиона лева.

„Стандарт": Само един дубъл за грешен "Х"

Избирателите имат право само на една поправка, ако сгрешат знака в бюлетината си. Това обясниха от Централната избирателна комисия. Всеки, който влезе да гласува в секцията, получава три бюлетини - за президент и вицепрезидент, за кмет и за общински съветници.

В населените места с над 350 жители хората ще гласуват и с четвърта бюлетина - за кмет на селото. Избирателят получава изборните листчета от комисията и на гърба им се поставя печат.

Ако хората установят, че са се объркали и са зачеркнали с "Х" не предпочитания от тях кандидат, могат да поискат втора бюлетина, която също се подпечатва. Комисията пък взема сгрешената листовка и я записва като недействителна. Трети опит не се полага. Всеки, който излиза от тъмната стаичка, трябва да е сгънал листата с вота си по фабричните гънки, така че да не се вижда знакът, който е сложил. След това се подписва при комисията. Ако не желае да гласува за президент или пък за кмет или съветници, трябва да заяви това, за да не го отмятат в списъка за съответния вот.

Избирателните секции ще отворят в 6 часа. Само три СИК-ове са декларирали, че искат да започнат час по-рано, защото в общината има отдалечени села, в които няма да се гласува и хората оттам ще трябва да се придвижат. Изборният ден ще приключи в 19 ч, но по закон гласуването може да продължи, докато има чакащи пред секцията, но не по-късно от 20 часа.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини