От х:

Днес в x:

Съдят общината за половин милион. Пуснаха парното в училище. Преглед на регионалния печат

"Райкомерс търси 444 хил лв от общината и ВиК" водещо заглавие в "Хасковска Марица". Столичната компания е завела иск в съда срещу общината и водното дружество за неизплатени 444 хиляди лева без ДДС. Това са общо 532 хиляди лева. По сумата са начислени и лихвите от забавено от години плащане. Парите са за извършени ремонтни дейности през 2008 и 2009-та година. Става дума за ремонт на водопровода от Ябълково в така наречения трети подем. Той е извършен и предаден на бенефициента, община Хасково, с приемо-предавателен протокол от 28 януари 2009-та година. От тогава досега, фирмата си чака парите. От общината твърдят, че не са им приведени парите по проекта от републиканският бюджет или Европейският фонд за регионално развитие. Адвокатите на фирмата обаче предоставят документи от министерството на финанските от които е видно, че по този, както и по други подобни проекти изпълнявани паралелно в страната, пари са плащани.

"15 се загубиха в преспите край Маджарово". 15 дървосекачи се загубили край Маджарово заради падналия сняг. Малко по късно били намерени след като екипи на пожарната проправили пъртина към тях. Два автобуса с ученици са закъсали към Ивайловград. Те са пътували от селата Неделино и Планинец. Силният вятър повали дървета, включително и в областният град. Водещата снимка на вестника е от сринал се кестен на улица Бяло Море в Хасково. Пожарникари нарязаха и отстраниха внушителния ствол на дървото. За щастие няма пострадали.

"Спасиха захвърлено във вход бебе". Малкият Найден бе "найден" от милостиви пенсионери в хасковски блок, където детето бе захвърлено. 9 дневното момченце бе настанено в болницата където го стабилизирали. Детето било недохранено и измръзнало. Сега е добре, ще го настаняват в дом "Майка и дете".

"Градят мемориален комплекс зад ДНА" В изоставеното военно поделение зад ДНА ще бъде изграден мемориал на 10-ти родопски полк. Той трябва да е готов за догодина, когато са честванията на 100 годишнината от балканската война. Идеята е на областният управител Ирена Узунова.

"Питон, крокодил и маймуни на топло в зоопарка". Лъвовете пък били хранени веднъж на 3 дни, вместо обичайното веднъж на 5. Мерките са заради студа.

"Хасковлии изоставят имотите си заради липсващ път", тема на броя на стр. 5. Далеч от лъскавия център, жителите на вилна зона Каменец, която вече е в регулацията на града, са принудени да изоставят имотите си защото пътищата стават непроходими през зимата и при лошо време. Конкретен пример е пътя за Къс чешма. Освен че живеят, редица хасковлии си изкарват и прехраната там. Когато могат да стигнат до местата си, разбира се. От години никой не се е позаинтересувал за хасковлии от крайните квартали, жалват се хората, които иначе са данъкоплатци като всички други.

Привилегията на хасковлии май е да си плащат. За какво, май е отделна работа.

"Спасиха 8 деца и трима учители, 30 в неизвестност"- Новинар юг. Става въпрос за децата от училищните автобуси към Ивайловград. Возилата били закъсали по пътя. 30-те, пък са изчезнали дървосекачи край Сеноклас и Лисово. Всъщност вече са намерени.

"25 сантиметра сняг по високото в Тополовград". Снегът натрупа в района на Голямата звезда и към Света Марина, Ивайловград. Зимата започна.

"4 градуса пуснаха парното в училищата", чело на вестника. Парното било пуснато за сефте в училищата.Целта е да се поддържа изискваната минимална температура от 18 градуса. Новинарска проверка установила, че температурите по класните стаи била 20 градуса. Парното резонно се включва в понеделник заради необитаемостта на училищните сгради в събота и неделя. Въпросът е дали се поддържат тези температури. Иначе в Хасково няма проблем с осигуряването на гориво, уверяват директорите на местните школа.

"Министър Игнатов няма време за Хасково". Министърът бил обещал че ще дойде в града на 15-ти октомври за да чуе мненията на хасковските учители във връзка с новия учебен план. Обаче логично оставил тая работа на подчинените си от регионалният образователен инспекторат. Работа,  всъщност за която са създадени Образователните инспекторати по региони.  Иначе и министър Константинов няма време за Хасково. И министър Дянков, също и Цветанов и Рашидов. Повечето май стигат само до съседния Димитровград.

"Административният съд - с модерен инфо център за незрящи" Специален софтуер ще чете законодателни решения на хора с проблеми в зрението. Системата ще е от полза и за неграмотни. Това е пилотен проект за страната, догодина ще се налага в още 33 съдилища.

Това бе по-инетресното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини