От х:

Днес в x:

По левче за всяко влизане в болницата. Преглед на регионалния печат

На всяко вдигане на бариерата в МБАЛ Хасково се взима по левче, пише вестник "Хасковска Марица". Жалването е направено от гражданин, който настанявал детето си в детско отделение. Трябвало да влиза няколко пъти защото в Детско отделение нямали нищо и човекът носел всичко-от вода до завивки. На бариерата му обяснили, че таксата от 1 лв вече не важи за цял ден, а на всяко вдигане на бариерата. Това е рекет, протестира Димитър Атанасов.  Абсурдът е че мнозина използват Болницата за почти безплатен паркинг и оставят колите си цял ден срещу 1 лв/ едно вдигане на бариерата/. Но ако влизат и излизат, ще трябва да се "отчитат" наново.

Справката за левчето е под материал "Вируси повалят малки и големи". В статията се твърди че спешните, детски кабинети и отделения са препълнени от жертви на есенен вирус с характерни симптоми - висока температура, втрисане, повръщане и диария. Наплив има и към кабинетите на джипитата. Това още не е грип, а така наречените аденовируси и риновируси, които били предвестник на грипна епидемия.

И тази година май ще има добри новини за учениците, под формата на извънредна ваканция.

Още теми от страниците: "Болниците в Свиленград и Хасково със споразумение за взаимодействие". Договорът бил парафиран тържествено в петък и бил може би първия по рода си в страната. Според него, Свиленград ще праща за долекуване пациентите си в Хасково, а МБАЛ Хасково, забележете, ще използва модерната апаратура и квалифицирани лекари на Свиленград.

Човек направо да се обърка коя е областната и коя общинската болница. Между другото, сътрудничество между общински и областна болница има от години. От общините пращат пациентите си/най-вече неосигурените/ за лекуване в Хасково, а после им прибират лекарите за малко повече пари и много по-малко работа. Симбиоза.

"Пункотве за скрап изкупуват незаконни материали". незаконните материали са капаци за ВиК шахти. Годишно в Хасково се крадът соттици такива, жалват се от ВиК. Нищо не може да се направи по въпроса, доката пунктовете за скрап ги изкупуват от крадците, въпреки многобройните молби това да спре. Докато има желязо ще има и роми които да го крадат. Въпросът е че има и кой да го купува.

"Експертизата на убития Христо ще бъде готова до дни" водещо на крими страницата.  51 годишният Христо Георгиев бе убит пред чейнджбюро в центъра на Хасково, посред бял ден. Това станало след разправия с местен лихвар, който го изнудвал за пари. Обвинение и присъда може да има само след изготвяне на експертизата, която се мотае вече 4 месеца. През това време трупът на Христо престоява 4 месеца в болницата. Далеч не безплатно-по думите им всеки месец семейството плаща по около 800 лв за съхранение на тялото.

"Иван Панайотов: Може да се прави и без да се краде" на цялата страница 4-та. Предизборният материал е и в двата регионални ежедневника в идентичен текст. Посланието е повече от интересно за "несвикналия" хасковлия, закърмван от много време с репликата "краде, краде ама прави" и то не само когато става дума за политика.

"Икономиката порасна до колеж" водещо в "Новинар юг". Хасковската финансово стопанска гимназия ще дава възможност на учениците си да учат и след 12-ти клас до бакалавърска степен. Гимназистите ще учат в Хасково 2 години, а ако искат висше, ще кандидатстват в Университета по застраховане и финанси в столицата за още две години, като им се признаят половината изпити държани в Хасково. Целта е да се намалят до минимум разходите на бъдещите студенти. Вече стартира паралелка от 23-ма ученици.

Още на образователна тематика: "120 доучват за средно задочно". Паралелки за задочно обучение на гимназисти има в Химията в Димитровград, в хасковското Механо и два класа в гимназията по лека промишленост в областния град.

"Вкараха Куция на носилка в ареста". Йордан Николов-Куция, който бе заловен от полицията с дрога за 14 бона, ще лежи в ареста, въпреки че е болен. Веднага като чу решението на съда за постоянна мярка "Задържане под стража", Куция влоши състоянието си и бе изведен на носилка, но и това не го отърва от решетките. Досега е осъждан три пъти за наркотици и съдът прецени, че има риск да се укрие или извърши ново престъпление.

"Вотът затваря пазара в Димитровград" водещо на страница втора. Неделен пазар на битака няма да има и на 30-ти октомври, ако има балотаж. Да добавим - не е разрешен алкохолът в изборния ден, няма да има и сватби в общинските съвети.

"Хасковлии ще се долекуват безплатно в Свиленград" водещо от страница първа. Връщаме се на новината за безпрецедентния договор за сътрудничество между МБАЛ Хасково и общинската болница в Свиленград, защото тук се твърди, че долекуването всъщност ще става в Свиленград, а свиленградски пациенти ще се лекуват в Хасково. Както досега де. А що се отнася до долекуването, шефът на свиленградската болница д-р Димитър Ермов твърди, че в неговото лечебно заведенеие има единственото в областта отделение за долекуване на пациенти при такси от 15 лв на ден. За хасковлии ще бъде безплатно. От своя страна, новият хасковски болничен шеф д-р Славчо Близнаков афишира още при встъпването си в длъжност, че ще се опита да възстанови закритото по-рано отделение за физиотерапия и рехабилитация в хасковската болница. Договорът със Свиленград обаче ще бъде реална алтернатива на това намерение.

Къде в крайна сметка ще се долекуват пациентите остава неясно ако се вярва и на двата ежедневника. Истината сигурно е по-средата.

Това бе по-интересното от днешната преса

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини